Igiena orală la copii

©

Autor:

Igiena orală la copii
Toți părinții sunt preocupați de sănătatea copiilor, astfel că grija pentru o igienă orală corespunzătoare începe de la o vârstă fragedă. Într-adevăr, cea mai bună metodă de a asigura sănătatea și aspectul impecabil al danturii este igiena dentară corectă, începută din copilărie și încurajată pe toată durata vieții.

Îngrijirea înaintea erupției dinților

Chiar dacă primii dințișori nu au apărut încă, puteți îngriji cavitatea bucală a copilului. 

Ștergeți gingiile după fiecare masă cu o dischetă de vată umezită în apă călduță, fără a folosi pasta de dinți. Dacă bebelușul este obosit sau irascibil, nu încercați să-i curățați gingiile.

După apariția primilor dinți

Începeți îngrijirea dinților chiar de la apariție - aceștia sunt importanți deoarece vor păstra spațiul pentru dinții permanenți, iar dacă nu sunt îngrijiți se poate dezvolta gingivita.

  • Imediat după ce vor apărea primii doi dinți alăturați, arătați-i copilului cum să folosească ața dentară.
  • Încercați să transformați periajul într-o activitate amuzantă pentru copil. Rețineți că acesta va avea dexteritatea necesară pentru a se peria singur abia în jurul vârstei de 7 ani. Copiii învață prin imitație, astfel încât părinții sunt cel mai bun exemplu de urmat.
  • Aveți grijă la carii - primele semne sunt ușoarele decolorări și eroziuni. Evitați să lăsați lapte sau suc la discreția copilului în timpul zilei sau înainte de culcare.
  • După masă, dați-i copilului să bea apă - majoritatea mâncărurilor de copii se spală cu ușurință doar cu apă. Ideal este să utilizați cât mai repede (aproximativ la un an și jumătate) o periuță foarte moale, pentru a obișnui copilul cu periajul.
  • La vârsta de doi ani, folosiți pasta de dinti fără fluor, aplicând o cantitate de mărimea unui bob de mazăre. Așteptați până pe la trei ani, când copilul nu mai înghite pasta de dinți, pentru a folosi pasta cu fluor.
  • Chiar dacă folosiți o pastă de dinti cu fluor, pentru a preveni eficient cariile sunt importante suplimentele cu fluor.
  • Încurajați copilul să consume alimente sănătoase și evitați gustările frecvente între mese.
  • Programați prima vizită la stomatolog; aceasta poate aștepta până la vârsta de trei ani, cu condiția păstrării unei igiene orale corecte. De obicei se recomandă ca prima vizită să aibă loc între 6 luni și un an.

Prima vizită la stomatolog

Deși nu este obligatoriu, este bine să duceți copilul la un stomatolog specializat în îngrijirea copiilor (pedodont). Obiectivul medicului va fi să prevină eventualele probleme și să supravegheze dezvoltarea danturii. Prima vizită a copilului la medicul stomatolog trebuie să aibă loc în perioada de 6 luni de la apariția primului dinte și nu mai târziu de vârsta de 12 luni.

Prevenirea cariilor

Odată ce toți dinții au erupt (în jurul vârstei de doi ani și jumătate), medicul va începe să aplice fluor pe dinți. Scopul fluorului este de a întări smalțul și de a preveni cariile. Dacă resturile alimentare nu sunt îndepărtate imediat după masă, se transformă în acizi ce perforează smalțul. Întrebați stomatologul de indicațiile suplimentelor cu fluor.

Administrarea prelungită de antibiotice poate produce schimbarea culorii dinților, de vreme ce multe medicamente pentru copii conțin zahăr. Obișnuiți copilul să își perieze dinții după administrarea medicamentelor.

Regulile de bază ale unei sănătăți orale sunt periajul dentar, de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare, cel puțin o dată pe zi. Puteți învăța copiii cum să se spele pe dinți cu periuța și pastă de la vârsta de 2-3 ani, cu condiția să fie supravegheați. Nu-i lăsați să înghită pasta de dinți.

Pe măsură ce se dezvoltă dantura, medicul poate sigila cu o rășină protectoare molarii, unde are loc masticația, pentru a-i proteja de bacterii.

Probleme

Dacă copilul este predispus la apariția cariilor, este posibil ca nici cea mai strictă igienă să nu-l ferească de probleme. În cazul în care copilul se plânge de dureri de dinți, consultați medicul imediat. Medicina modernă permite obturarea cavităților în condiții sigure.
În cazul unei malformații grave sau a deteriorării extinse a dinților, medicul recomandă o coroană ce va preveni răspândirea afecțiunii. În cazul problemelor ortodontice, acestea trebuie rezolvate încă dinaintea apariției dentiției permanente, pentru a asigura dinți permanenți sănătoși.

Sugerea degetului este un obicei normal pentru copii și de obicei dispare până la vârsta de doi ani. Dacă obiceiul continuă după vârsta de trei ani, poate duce la strâmbarea dinților sau a mușcăturii. Se recomandă consultarea medicului, care vă va da informații privind abordarea problemei.

Odată cu creșterea copilului, frecvența vizitelor de rutină la stomatolog variază între trei și 12 luni. Întrebați dentistul de câte ori e nevoie să reveniți cu copilul, în funcție de particularitățile danturii sale!

Data actualizare: 13-05-2014 | creare: 12-06-2009 | Vizite: 9150
Bibliografie
1. Child Oral Health, link: https://www.adha.org/oralhealth/children.htm
2. 7 Tips on Baby Tooth Care, link https://www.parents.com/baby/health/teething/baby-tooth-care-tips/
3. Dental Care for Your Baby, link: https://www.aapd.org/publications/brochures/babycare.asp
4. Baby Dental Care: What You Need to Know, link: https://parenting.ivillage.com/baby/bhealth/0,,47st,00.html
5. Baby teeth, link: https://www.ada.org/public/topics/baby.asp
6. Children s Oral Health, link: https://www.cdc.gov/oralhealth/topics/child.htm
7. Keeping Your Child s Teeht Healthy, link: https://kidshealth.org/parent/general/teeth/healthy.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum