Cele mai adictive 5 substanțe și cum afectează creierul

©

Autor:

Cele mai adictive 5 substanțe și cum afectează creierul
Potențialul adictiv al unei substațe este stabilit prin prisma gradului de nocivitate, măsura în care medicamentul influențează cantitatea de dopamină din creier, ce nivel de plăcere îi produce consumatorului, intensitatea simptomelor de sevraj și cât de ușor o persoană simte nevoia de a consuma substanța respectivă și cum rezistă fără aceasta.

Sunt și alți factori pentru măsurarea potențialului unei substanțe de a cauza dependență, de asemenea, iar câteva cercetări arată că dependența se manifestă diferit pentru fiecare persoană, chiar și pentru aceeași substanță.

O echipă de cercetători din cadrul Universității din Bristol a realizat o clasificare a celor mai adictive substanțe pe baza studiilor. Iată care este topul acestor substanțe:

1. Heroina

Se pare că heroina este cea mai adictivă substanță, primind un scor maxim (3 in 3). Este un opiod ce produce creșterea nivelului de dopamină din creier cu până la 200%. Dozele crescute pot cauza cu ușurință moartea. Doar în Europa se estimează peste 1,5 milioane de consumatori. Chiar și o singură doză poate cauza dependență – caracter dependogen extrem de crescut- , iar sevrajul este atât de puternic încât poate cauza decesul.

2. Cocaina

Cocaina interferează direct cu modul în care creierul utilizează dopamina pentru a transmite informația de la un neuron la altul. În esență, cocaina blochează recaptarea dopaminei, rezultând o activare anormală la nivelul căilor neuronale. Experimentele pe animale arată că acest drog produce o creștere a dopaminei de până la 3 ori față de nivelul maxim admis. Se estimează că între 14-20 milioane de oameni din lume sunt consumatori de cocaină. Un procent de 21% dintre consumatorii de cocaină devin dependenți la un moment dat. Efectele cocainei sunt similare cu ale altor stimulente adictive  ca metamfetamina -  care devine o problemă din ce în ce mai mare la nivel mondial – și amfetamina.

3. Nicotina

Nicotina este ingredientul principal cu caracter adictiv din tutun. Când cineva fumează o țigară, nicotina se absoarbe rapid la nivelul plămânilor și este transmisă la creier. În anul 2002 Organizația Mondială a Sănătății estima mai mult de 1 miliard de fumători și că tutunul va ucide mai mult de 8 milioane de persoane anual până în 2030. Nivelul de dopamină din creier crește cu 25-40% după o singură țigară.

4. Barbiturice

Sunt o clasă de droguri inițial utilizate pentru tratarea anxietății și inducerea somnului. Interferă cu activitatea chimică din creier, blocând anumite regiuni cerebrale. În doze reduse, produc euforie, dar în cantități crescute pot fi letale, afectând grav funcțiile respiratorii. Dependenta de barbiturice era mai comună când acestea se puteau cumpăra ușor, fiind disponibile cu sau fără prescripție medicală, dar au fost înlocuite treptat cu alte medicamente.

5. Alcoolul

Alcoolul a primit scorul 1,9 din 3 în urma cercetărilor privind caracterul adictiv. Alcoolul are numeroase efecte asupra creierului, dar cercetările de laborator pe animale experimentale au arătat o creștere a nivelului de dopamină din creier cu 40-360% și  o creștere direct proporțională cu cantitatea de alcool consumată. Aproape 22% dintre persoanele care consumă alcool devin dependente la un anumit moment al vieții. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 2 miliarde de persoane consumau alcool mai mult decât doza admisă în 2002 și mai mult de 3 milioane de persoane au decedat doar în anul 2012 din cauza afectării organismului din cauza alcoolului.

Sursa: The Conversation

Data actualizare: 09-02-2019 | creare: 23-06-2017 | Vizite: 3800
Bibliografie
The five more addictive aubstances on Earth – and what they do to your brain, link: https://theconversation.com/the-five-most-addictive-substances-on-earth-and-what-they-do-to-your-brain-54862
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Dependenta
  • De ce alcoolul este atat de adictiv?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum