Cele mai bune metode de a scăpa de crampele menstruale

©

Autor:

Cele mai bune metode de a scăpa de crampele menstruale

Durerile menstruale sau „dismenoreea” sunt localizate la nivelul etajului abdominal inferior, sunt asemănătoare crampelor musculare sau colicilor abdominale, cu iradiere la nivelul spatelui, care apar cu câteva ore înainte de apariția menstrei, durează aproximativ între 48 și 72 de ore fără tratament medicamentos și pot fi însoțite de cefalee, migrenă, anxietate, grețuri, vărsături, stări de oboseală, amețeli, diaree, stări de leșin, nervozitate, iritabilitate, etc.

Crampele menstruale afectează nu doar confortul fizic al persoanei în cauză, ci și pe cel psihic, inducându-i acesteia o stare mai puțin plăcută.

Durerile menstruale pot îmbrăca, în anumite cazuri, forme severe, perturbând astfel, activitatea cotidiană a persoanei în cauză și agravând calitatea vieții acesteia. Din aceste motive, pentru numeroase femei aflate la vârsta reproductivă, perioada menstruală reprezintă un chin. [2], [3], [4], [5]

Metode de combatere a durerilor menstruale

Numeroase măsuri terapeutice, metode și thenici medicamentoase și nemedicamentoase au fost adoptate pentru ameliorarea acestor dureri menstruale severe și a disconfortului pe care acestea îl creează. Multe dintre aceste metode însă sunt costisitoare și lipsite de eficiență.

Iată câteva metode uzuale și accesibile de ameliorare a durerilor menstruale, considerate în prezente ca fiind cele mai bune metode de a scăpa de crampele menstruale:

Consumarea ceaiului de mușețel în timpul menstruației.

Un studiu efectuat și publicat în Jurnalul American de Agricultură și Chimie a demonstrat că ceaiul de mușețel, datorită proprietăților sale, are capacitatea de a ameliora durerile menstruale. Aceste proprietăți sunt datorate, în mare parte, conținutului crescut de hipurat deținut în componență. Hipuratul este o substanță cu acțiune antiinflamatoare, care determină reducerea producției de prostaglandine (care este crescută în cazul sindroamelor dureroase); aceasta va duce implicit la scăderea în intensitate a durerilor menstruale. Masajul abdomenului inferior cu ulei esențial de mușețel poate fi la fel de eficient.

Masajul abdomenului inferior cu ulei de lavandă.

Conform unui studiu realizat de câțiva cercetători din Turcia, masajul abdominal cu ulei de lavandă are capacitatea de a ameliora durerile menstruale. Aceasta se datorează proprietăților miorelaxante pe care le are uleiul de lavandă. În urma aplicării a câteva picături de ulei de lavandă pe suprafața abdomenului, se masează ușor pentru ca substanțele aromatice componente să se absoarbă în profunzime. Acestea vor relaxa musculatura abdominală și musculatura pelvină, determinând ameliorarea durerilor menstruale.

Aplicarea unei sticle de apă călduță pe suprafața abdomenului inferior (în regiunea pelvină).

Căldura emanată relaxează musculatura uterină și astfel calmează durerile menstruale. La fel de eficientă poate fi aplicarea locală a unei comprese cu apă caldă, aplicarea locală a unei perne sau efectuarea rapidă a unui duș cu apă caldă.

Realizarea și consumarea infuziei cu semințe de mărar.

Semințele de mărar dețin în componență numeroase substanțe cu efect antiinflamator și datorită acestui fapt pot fi utile pentru combaterea și ameliorarea durerilor menstruale. Infuzia din semințele de mărar poate fi preparată prin amestecarea unei ligurițe de semințe de mărar într-un recipient cu 250 ml de apă fierbinte. Preparatul se amestecă și se lasă în repaus timp de aproximativ 10-15 minute, după care poate fi băut.

Renunțarea la consumul de cafea în timpul menstruației.

Cafeaua prezintă un conținut crescut de cafeină, iar aceasta din urmă are efect stimulant, determinând contracția musculaturii din organism (inclusiv a musculaturii uterine) și din această cauză nu este recomandată consumarea ei în timpul menstruației. În perioada menstruală, se recomandă înlocuirea cafelei cu sucul de mure, care are un puternic efect antiinflamator și care nu deține cafeină în componență, ceai verde sau cafea decafeinizată, care conțin cantități mult mai reduse de cafeină. Totodată, se recomandă consumarea unor cantități crescute de lichide în timpul menstruației, hidratarea fiind deosebit de importantă în acest caz.

Respectarea unui program regulat de exerciții fizice.

Mișcarea duce la o mai bună relaxare a musculaturii în repaus și astfel poate ameliora durerile menstruale. Medicii recomandă efectuarea regulată a exercițiilor fizice, cel puțin de două sau de trei ori pe săptămână, datorită multiplelor beneficii pe care acestea le au asupra stării de sănătate. În timpul menstrei, nu este necesară realizarea efortului fizic intens; mersul pe bicicletă, mersul pe jos sau urcatul scărilor pot fi suficiente pentru ameliorarea durerilor menstruale.

Atenție la alimentație!

Cu aproximativ o săptămână înainte de apariția menstrei, medicii recomandă scăderea consumului de cafeină, sare și zahăr și creșterea consumului de alimente bogate în calciu (precum iaurt, lapte, legume verzi, etc.). Aceasta nu împiedică apariția durerilor menstruale, dar le pot diminua în intensitate.

Administrarea vitaminelor și a suplimentelor alimentare în timpul menstrei.

În perioada menstruală, datorită pierderilor care au loc odată cu eliminarea fluxului menstrual, se recomandă administrarea de vitamine B6, C și E, calciu și magneziu. Acestea împreună nu doar compensează pierderile apărute, ci și ajută organismul femeii să treacă cu bine peste această perioadă, pot ameliora sindromul dureros și-i pot induce acesteia o stare de bine.

Odihnă corespunzătoare.

Datorită faptului că menstruația reprezintă un „stres fiziologic” pentru organismul femeii, datorită pierderilor de sânge care au loc, datorită fluctuațiilor hormonale prezente în această perioadă a lunii și datorită durerilor pe care acestea le provoacă, odihna este foarte importantă, mai ales în acest caz. Se recomandă alocarea a cel puțin opt ore de somn pe noapte, dacă ne dorim ca organismul nostru să funcționeze corespunzător. În acest mod, persoana în cauză poate trece mai ușor peste episodul menstrual, toate manifestările clinice legate de acesta fiind mai diminuate, datorită organismului odihnit, care funcționează în parametri normali.

Consumarea ceaiului de mentă sau de ghimbir în perioada menstruală.

Datorită substanțelor deținute în componență, ambele ceaiuri au efecte antiinflamatoare și miorelaxante și pot fi utile pentru ameliorarea durerilor menstruale.

Consumul de ciocolată în timpul menstruației.

Specialiștii din domensiul medical susțin faptul că, consumarea unor cantități reduse de ciocolată în timpul menstrei pot ameliora durerile menstruale. Aceasta datorită faptului că, consumarea ciocolatei stimulează creșterea nivelului de serotonină și endorfine în organism, care induc o stare de bine și ameliorează durerea menstruală. Trebuie evitat însă consumul excesiv de ciocolată care, datorită conținutului crescut de cafeină, are efect stimulator, favorizând agravarea durerilor menstruale prin stimularea contracturii musculaturii uterine (care oricum este contractată în timpul menstrei, durerile menstruale fiind datorate acestui fapt).

Utilizarea plasturilor menstruali.

În prezent, în farmacii se comercializează o formă particulară de plasturi termici, numiți „plasturi menstruali”, special concepuți pentru ameliorarea durerilor menstruale. Aplicați pe suprafața abdomenului inferior, în zona de proiecție a uterului, prin căldura pe care aceștia o eliberează, pot fi extrem de utili în ameliorarea durerilor menstruale.

Medicamente

În cazul durerilor menstruale severe, când metodele prezentate anterior rămân fără rezultat, se poate apela la administrarea de analgezice sau antiinflamatoare nonsteroidiene, precum Algocalmin, Aspirină, Ibuprofen sau Paracetamol. Datorită acțiunii rapide a acestor medicamente, durerile menstruale vor ceda în mai puțin de o jumătate de oră de la administrare. [1], [2], [3], [4], [5]

Concluzie

Apariția lunară a unor dureri menstruale insuportabile, fără răspuns la metodele terapeutice prezentate anterior și care cedează greu în urma administrării medicației analgezice sau antiinflamatoare, impune consultarea de urgență a unui medic ginecolog. Acesta, prin examinarea amănunțită a bolnavei și prin recomandarea anumitor investigații paraclinice specificepoate stabili cu ușurințădiagnosticul și poate administra tratamentul corespunzător.

În anumite situații poate fi necesară administrarea de anticoncepționale orale, pentru o anumită perioadă de timp stabilită de către medicul curant.

Lipsa consultării unui medic, în cazul durerilor menstruale severe care nu cedează la metodele terapeutice descrise anterior, lipsa investigării, stabilirii diagnosticului corect și administrării tratamentului corespunzător, poate duce la apariția unor complicații severe (precum durere pelvină cronică, etc.), deoarece în anumite cazuri poate fi vorba de endometrioză, tumori uterine sau chisturi ovariene, care necesită administrarea precoce a terapiei specifice. [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 01-07-2019 | creare: 01-07-2019 | Vizite: 9934
Bibliografie
1. 8 Ways to Get Rid of Period Cramps That Actually Work, link: https://www.health.com/menstruation/how-to-get-rid-of-period-cramps
2. What to know about menstrual cramps, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/157333.php
3. Menstrual Pain, link: https://www.webmd.com/women/guide/menstrual-pain#1
4. Menstrual cramps, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938
5. Period Pain, link: https://medlineplus.gov/periodpain.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul care ar putea fi eficient în eliminarea durerilor menstruale
  • Care este cauza de apariție a crampelor menstruale?
  • Durerile menstruale severe pot fi principalul simptom al endometriozei
  •