Dispozitivul care ar putea fi eficient în eliminarea durerilor menstruale

©

Autor:

Dispozitivul care ar putea fi eficient în eliminarea durerilor menstruale
Se estimează că aproximativ 9 din 10 femei suferă de crampe menstruale (dismenoree), iar 10% dintre acestea au dureri atât de puternice, încât prezintă incapacitatea de a efectua activitățile cotidiene timp de aproximativ 3 zile/lună.

Femeile au câteva opțiuni pentru a trata aceste dureri, cum ar fi analgezicele și sticlele cu apă caldă menținute pe abdomen, dar care nu dau întotdeauna rezultate, mai ales dacă durerea este severă.

Ar putea exista însă o soluție pentru aceste crampe, și anume dispozitivul Livia, care ar facilita înlăturarea lor. După cum menționează fondatorul Livia, Chen Nachum, dispozitivul prezintă doi electrozi ce vor fi plasați în zona abdomenului unde se resimt durerile. Ulterior, se pornește dispozitivul iar electrozii vor genera impulsuri electrice imperceptibile pentru sistemul nervos, care vor reduce durerea.

Deși firma producătoare și fondatorul au anunțat că dispozitivul a fost testat pe 163 de femei în cadrul a două studii diferite, iar 80% dintre acestea au prezentat dispozitivul ca fiind eficient, criticile nu au întârziat să apară.

Unii susțin că, deși dispozitivul se dorește a fi inovator, tehnica stimulării electrice, numite și TENS (stimulare nervoasă electrică transcutanată), este prescrisă frecvent și de mult timp de medici pentru tratarea durerilor de orice fel, de la dureri musculare, dureri de spate până la durerile din timpul nașterii.

Sistemul nervos nu poate procesa două tipuri diferite de semnale, astfel că frecvența dispozitivului Livia este percepută similar cu frecvența corpului, semnalele de la dispozitiv ajung mai repede la creier, iar cele pentru crampele menstruale nu mai sunt prelucrate și transmise. Astfel, creierul este „păcălit” să nu mai proceseze durerea.

Specialiștii în medicina durerii menționează că tehnica TENS este foarte folosită pentru durerile menstruale și prezintă eficiență, conform meta-analizelor publicate în jurnalul Cochrane. Deși această tehnică nu este eficientă pentru oricine, în majoritatea cazurilor ajută la înlăturarea durerilor.

Dispozitivul va costa aproximativ 85 $ și poate fi precomandat de pe site-ul oficial. În prezent este în derulare un alt studiu pe un grup de 60 de participante, pentru a i se stabili cu o mai mare precizie eficiența.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 11-05-2016 | creare: 11-05-2016 | Vizite: 3335
Bibliografie
This new device claims to 'switch off' period pain, link: http://www.sciencealert.com/this-new-device-claims-to-switch-off-period-pain
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea electrică restaurează vederea la pacienții cu glaucom și leziuni ale nervului optic
  • Acțiunea directă asupra creierului ar putea inversa efectele depresiei
  • Durerile menstruale severe pot fi principalul simptom al endometriozei
  •