Cele mai frecvente cauze de deces la nivel global

©

Autor:

Cele mai frecvente cauze de deces la nivel global
Dintre cele 56,4 milioane de decese la nivel global în 2015, mai mult de un sfert au fost cauzate de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale.

Aceste două probleme de sănătate rămân principalele cauze de deces din ultimii 15 ani, fiind responsabile de 15 milioane decese în 2015, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Diabetul a produs 1,6 milioane de decese în 2015, în timp ce procentul deceselor cauzate de demențe s-a dublat din anul 2000.

Iată cum arătau statisticile din 2012.

Jumătate dintre decesele globale din 2015 au fost produse de următoarele 10 cauze, prezentate în graficul de mai jos, dintre care 3 sunt boli transmisibile, adică sunt infecții ce se pot transmite ușor de la o persoană la alta.

cauze de deces la nivel global
Sursa: WHO

Infecțiile tractului respirator inferior, ca pneumoniile sau bronșitele, sunt cele mai periculoase boli transmisible, producând în 2015 peste 3,2 milioane decese la nivel global.

Pe următoarele locuri de află diareea, a doua cauză de deces în rândul copiilor sub 5 ani, mai ales în țările cu venituri reduse, cu acces limitat la apă curată și igienă. Alte boli intransmisile afectează de asemenea, țările mai sărace, boli ca HIV/SIDA și malaria.

În țările cu venituri mai mari, incidența cea mai mare o au bolile cardiovasculare și AVC-ul și anumite tipuri de cancer. În aceste țări, mai frecvente sunt bolile netransmisibile.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de 52% dintre decesele din țările sărace în 2015 au fost cauzate de afecțunile așa numite Grupa I, care include boli transmisible, afecțiuni în timpul sarcinii și copilăriei și deficiențe nutriționale. Prin comparație, mai puțin de 7% dintre decesele din țările dezvoltate sunt cauzate de acești factori.

Sursa: Telegraph

Data actualizare: 24-07-2019 | creare: 08-02-2018 | Vizite: 2126
Bibliografie
Mapped: The most dangerous diseases around the world https://www.telegraph.co.uk/news/0/mapped-dangerous-diseases-around-world/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce se întâmplă în creier cu câteva minute înainte de a muri?
  • Organizația Mondială a Sănătății – bolile care ar putea declanșa o viitoare pandemie
  •