Ce se întâmplă în creier cu câteva minute înainte de a muri?

©

Autor:

Ce se întâmplă în creier cu câteva minute înainte de a muri?
Cercetătorii din cadrul Universității din Berlin au descoperit că, inclusiv după moarte, creierul uman continuă să funcționeze aproximativ 5 minute, astfel că persoana poare fi readusă la viață în acest timp. Această perioadă  de timp este dată de o undă de activitate electrică ce marchează momentul final înainte de deces, după care activitatea electrică este diminuată drastic, făcând imposibilă resuscitarea.
Descoperirea a fost făcută în urma mai multor studii anterioare în această direcție. Studiul curent a inclus un grup de 9 pacienți aflați în timpul ultimelor momente de viață. Aceștia prezentau leziuni cerebrale fatale și aveau decizia „de a nu resuscita”. Pacienților le-au fost implantați electrozi în creier pentru a depista mecanismele și sincronizarea evenimentelor din timpul decesului.

Echipa de neurologi a monitorizat semnele vitale din creier în ultimele clipe de viață. Celulele încep să moară când circulația sangvină la acestea este oprită. După aceasta, apelează la o rezervă de energie, cu ajutorul căreia mai pot funcționa pentru puțin timp după ce inima nu mai bate. Acest lucru duce la o afectare a barierei de ioni din creier, și apare o undă de activitate electrică în creier, numită răspândirea depolarizării sau răspândirea depresiunii, ce marchează momentele finale înainte de deces. Aceasta trimite neuroni într-o etapă de energie extrem de mare, urmată de o cădere bruscă permanentă.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Annals of Neurology.

Dr. Jens Dreier, autorul studiului, menționează: „După blocarea circulației, răspândirea depolarizării marchează pierderea energiei electro-chimice depozitate în celulele creierului și declanșarea de procese toxice care duc la deces în cele din urmă. Acest procese sunt reversibile până la un punct, dacă și când circulația este restabilită.

Astfel, conștiența ar putea fi încă prezentă pentru câteva minute după deces, după ce restul organismului nu mai prezintă semne de viață.

Sursa: Mirror

Data actualizare: 05-03-2018 | creare: 05-03-2018 | Vizite: 1851
Bibliografie
What happens to your brain in the last minutes before you die - and how you could potentially be brought back to life, https://www.mirror.co.uk/science/scientists-claim-you-could-brought-12107339
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apatia la vârsta a treia ar putea indica micșorarea creierului
  • O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum