Dieta urmată în copilărie are un impact pe tot parcursul vieții
Autor: Teodorescu Mihai

Studiul este unul dintre primele care arată o scădere semnificativă a numărului total de bacterii intestinale și a diversității acestor bacterii la șoarecii maturi hrăniți cu o dietă nesănătoasă în primele săptămâni de viață.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Riverside (UCR) au încercat să identifice impactul alimentației din tinerețe asupra microbiomului în viața de adult, în cadrul unor studii de laborator, în care au fost folosiți șoareci. Pentru a putea realiza asta, au împărțit șoarecii în patru grupuri: jumătate au fost hrăniți cu o dietă standard, considerată „sănătoasă”, jumătate au primit alimente mai puțin sănătoase, jumătate au avut acces la o roată pentru exerciții fizice și altă jumătate nu au avut acces. După trei săptămâni petrecute pe aceste diete, toți șoarecii au fost readuși la o dietă standard și nu au făcut exerciții fizice. La 14 săptămâni, echipa a examinat diversitatea și abundența bacteriilor la animale.
Anchetatorii au descoperit o scădere semnificativă a cantității anumitor bacterii, cum ar fi Muribaculum intestinale, implicat în metabolismul glucidic, în grupul șoarecilor care au ținut dieta occidentală, mai puțin sănătoasă. Analiza a arătat, de asemenea, că bacteriile intestinale sunt sensibile la cantitatea de efort exercitat de șoareci. Bacteriile Muribaculum au crescut la șoarecii hrăniți cu o dietă standard care au acces la o roată de alergare și au scăzut la șoarecii cu o dietă bogată în grăsimi, indiferent dacă au făcut exerciții fizice sau nu.
În general, cercetătorii UCR au descoperit că dieta occidentală timpurie a avut efecte mai îndelungate asupra microbiomului decât a exercitat în primele zile sau săptămâni de viață. Echipa de cercetători ar dori să repete experimentul și să ia probe în momente suplimentare în timp, pentru a înțelege mai bine când apar modificările microbiomilor șoarecilor și dacă acestea se extind chiar și în fazele ulterioare ale vieții. Cu toate acestea, indiferent de momentul în care apar efectele, cercetătorii spun că este semnificativ faptul că au fost observate atât de mult timp după schimbarea dietei.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Simptomele pacienților din focarul actual de variola maimuței diferă de cele ale pacienților din focarele anterioare
- Care este legătura între stresul la locul de muncă, mâncarea nesănătoasă și somn?
- Somnul slab, asociat cu un risc crescut de depresie la adolescenți
- Modul în care optimismul promovează sănătatea, investigat de cercetători
- Piramida alimentara la copil
- Legume si fructe in alimentatia copilului
- Lactatele in alimentatia copilului
- Carnea la copil
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Alimentatie copil 1-3 ani
- Greseli comune in alimentatia copiilor intre 1 si 3 ani
- Meniu copii 1-3 ani
- Alimente nerecomandate copiilor mici
- Soia din comert este sanatoasa?
- Copilul (11 ani) mananca foarte putin
- Are 2 ani si inca nu vrea sa manince de buna voie, ce sa fac
- SOMONUL-de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie?