Cele mai importante efecte adverse ale suplimentelor pentru slăbit

©

Autor:

Cele mai importante efecte adverse ale suplimentelor pentru slăbit

Pentru persoanele cu o dorință puternică de a pierde în greutate, suplimentele alimentare pot părea cea mai bună soluție.
Deși promit să ajute la arderea grăsimii, cele mai multe suplimente pentru slăbit pot avea efecte adverse asupra stării de sănătate. În ciuda riscurilor, cererea pentru aceste produse continuă să crească, în special în rândul persoanelor cu tulburări alimentare.

Cum funcționează suplimentele de pierdere în greutate?

Dacă ești în căutare de suplimente alimentare care să te ajute să slăbești vei avea o gamă largă de alegere. Companiile care distribuie aceste produse susțin că ingredientele din suplimentele lor te pot ajuta la:

 • Limitarea poftele de mâncare (năut, polen de albine, fenicul)
 • Inducerea senzației de plenitudine înainte de masă (guma de guar, psyllium)
 • Accelerarea metabolismului (cafeină, guarană, synefrină, vitamine din complexul B)
 • Încetinirea producției de grăsime (ceai verde, acid hidrocitric, seminte de in)
 • Evitarea absorbției grăsimilor din alimentele pe care le consumi (condritină)


Riscuri

Deteriorarea sănătății cardiace

Multe medicamente pentru pierderea în greutate funcționează prin accelerarea metabolismului corpului și a ritmului cardiac pentru a crește cantitatea de energie pe care o arzi.

Deoarece acestea ridică artificial ritmul cardiac, pot provoca bătăi cardiace neregulate (aritmii) și deteriorarea sau defecțiunea valvelor inimii.

De asemenea, poți deteriora mușchiul cardiac în sine. Toate acestea ar putea crește riscul de să infarct sau de boală cardiovasculară.

Creșterea riscului de accident vascular cerebral

În general, multe dintre substanțele care se găsesc în suplimente sunt stimulante, așadar încurajează inima să pompeze mai repede. Riscurile acestui tip de stimulare sunt creșterea tensiunii arteriale, ceea ce ar putea duce la un accident vascular cerebral sau sângerare în creier.

De asemenea, majoritatea suplimentelor pentru pierderea în greutate sunt nereglementate. Chiar dacă nu ai avut probleme în luarea unui supliment în trecut, același produs, cumpărat mai târziu, poate conține prea mult dintr-un singur ingredient, ceea ce ar putea cauza probleme pe care nu le-ai întâmpinat anterior.

Roșeața și inflamația pielii

Un compus găsit în suplimentele pentru pierderea în greutate numit 2,4-Dinitrofenol este interzis în suplimentele de pierdere în greutate din SUA și Europa, dar această substanță chimică periculoasă apare în continuare în suplimentele de pierdere în greutate vândute online, potrivit unui studiu din 2011 apărut în Journal of Medical Toxicology. (1)

Studiul a descoperit că cel mai frecvent efect secundar al supradozajului cu această substanță chimică este mâncărimea, pielea inflamată din cauza unei reacții alergice. De asemenea, îngălbenirea pielii poate indica dezvoltarea de leziuni hepatice, spun autorii studiului.

Afectarea ficatului

Ficatul ajută la procesarea nutriențiilor din alimente, curăță substanțele toxice din organism și joacă un rol în stabilizarea glicemiei.

Un studiu din 2011 realizat de Mount Sinai Medical Center din New York a descoperit că anumite suplimente care aveau proprietatea de ardere a grăsimilor - o categorie care include unele ingrediente pe bază de plante și derivate din arbori - ar putea duce la intoxicații hepatice. (2)

Atunci când folosești astfel de suplimente, există riscul de acumulare de enzime care pot fi toxice. Cercetările au legat, de asemenea, unele medicamente pentru pierderea în greutate cu hepatita, o formă de inflamație hepatică care poate duce la deteriorarea permanentă sau la cicatrizare.

Vedere încețoșată

Același compus chimic deja menționat, 2,4-Dinitrofenol, poate avea efecte asupra vederii. Cataracta se poate dezvolta rapid după utilizarea DNP, ca urmare a schimbărilor apărute în producția și sănătatea celulelor sanguine. Acestea pot duce la o deteriorare permanentă a vederii, precum și probleme cu percepția întuneric-lumină.

Amețeală

Un supliment popular în rândul persoanelor care încearcă să piardă în greutate este ceaiul verde. Consumul este recomandat de specialiști, iar efectele benefice au fost recunoscute în studii științifice. Cu toate acestea, extractul de ceai verde se află pe lista cu ingrediente care trebuie evitate, deoarece poate provoca amețeli, sunete în urechi, absorbție slabă a fierului, presiune arterială crescută și leziuni hepatice. (3)
Suplimente de slăbit sigure pentru sănătate

FDA a aprobat medicamentele Belviq (clorhidrat de lorcarserin) și Fentermină/topiramat pentru controlul greutății. Ambele medicamente sunt aprobate pentru adulții cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare. Se pot califica și adulții cu o afecțiune cronică, legată de greutate, cum ar fi colesterolul ridicat sau hipertensiunea arterială și un IMC de 27 sau mai mare.

Cu excepția cazului în care pastilele dietetice sunt recomandate de către un profesionist medical, acestea sunt nu indicate pentru a fi incluse într-un plan sănătos de pierdere în greutate.


Data actualizare: 17-12-2023 | creare: 08-10-2019 | Vizite: 2168
Bibliografie
1. 2,4-Dinitrophenol (DNP): A Weight Loss Agent with Significant Acute Toxicity and Risk of Death. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550200/
2. Acute liver failure caused by ‘fat burners’ and dietary supplements: A case report and literature review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076034/
3. 6 Serious Side Effects of Taking Weight Loss Supplements. Url: https://www.menshealth.com/health/a19547146/weight-loss-supplement-side-effects/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Dozele orale crescute de semaglutidă, eficiente în scăderea glicemiei și slăbire
 • Analiza bazată pe IA identifică două extracte de plante cu potențial de utilizare ca pastile de slăbire
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum