Cercetătorii americani raportează că au transplantat cu succes rinichii unui porc într-un om aflat în moarte cerebrală

©

Autor:

Cercetătorii americani raportează că au transplantat cu succes rinichii unui porc într-un om aflat în moarte cerebrală
Într-un nou studiu, publicat în Jurnalul American de Transplant, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Alabama, raportează succesul unei intervenții de transplant renal de la un porc modificat genetic la un om aflat în moarte cerebrală. Intervenția, prima de acest fel, reprezintă un progres științific semnificativ și poate duce la o nouă sursă de organe transplantabile pentru pacienții cu boli grave.
Transplantul de organe de porc la oameni promite să crească numărul de organe disponibile pentru transplant și să prevină sute de mii de decese, rezultate în fiecare an din cauza deficitului de organe. În cadrul studiului actual, cercetătorii au utilizat un nou model uman preclinic pentru a răspunde la numeroase întrebări critice de siguranță, astfel încât să promoveze progresul xenotransplantului la oamenii vii. Deși stresul fiziologic la persoana aflată în moarte cerebrală nu a fost un mediu ideal pentru a susține funcția rinichilor, rinichii au produs urină și nu au fost respinși pe termen scurt.

Studiul oferă perspective importante și identifică mai multe domenii în care sunt necesare cercetări suplimentare înainte ca xenotransplantul să poată fi utilizat pentru a ajuta la abordarea deficitului actual de organe. „Acest studiu ne oferă cunoștințe care nu ar putea fi generate în modelele animale și ne aduce mai aproape de un viitor în care aprovizionarea cu organe va satisface nevoia imensă existentă”, declară autorul principal al studiului, Jayme E. Locke, profesor la Universitatea din Alabama, Birmingham.

Xenotransplantul sau transplantul heterolog presupune transplantul de celule, țesut sau organe dintr-o specie către o altă specie, de exemplu de la porc la om. Astfel de celule, țesuturi sau organe sunt numite xenogrefe sau xenotransplanturi. În ultimele decenii, pe fondul scăderii numărului de donatori disponibili, xenotransplantul a fost intens studiat de către cercetători, care se așteaptă la dezvoltarea ramurii transplanturilor de la animale la om în următorii ani.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-01-2022 | creare: 26-01-2022 | Vizite: 540
Bibliografie
Researchers transplant two kidneys from a genetically engineered pig into a brain-dead person, link: https://www.news-medical.net/news/20220121/Researchers-transplant-two-kidneys-from-a-genetically-engineered-pig-into-a-brain-dead-person.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum