Cercetătorii examinează felurile de mâncare tradiționale de Crăciun și potențialele beneficii pentru sănătate

©

Autor:

Cercetătorii examinează felurile de mâncare tradiționale de Crăciun și potențialele beneficii pentru sănătate
Cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au studiat compușii și caracteristicile mâncărurilor festive, în special garniturile tradiționale de Crăciun, descoperind beneficii semnificative pentru sănătate în unele dintre acestea.
Cercetătorii au constatat că prepararea prin aburire a varzei de Bruxelles ajută la păstrarea glucozinolaților, care pot ajuta organismul în lupta împotriva condițiilor cronice, cum ar fi diabetul și cancerul. Varza de Bruxelles este o legumă cruciferă, asemănătoare cu broccoli, varza, varza kale, care sunt încărcate cu proprietăți sănătoase. Acestea au un conținut ridicat de glucozinolați, o moleculă importantă care interacționează cu proteinele asociate cu repararea ADN-ului deteriorat și promovarea morții celulare în tumorile canceroase. Studiul de la Universitatea Newcastle a examinat cum modul de gătire (prăjire, fierbere sau aburire) afectează compoziția chimică a legumei, constatând că aburirea este metoda care păstrează cele mai multe dintre aceste compuși importanți și sănătoși.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că morcovii, o garnitură populară de Crăciun în Marea Britanie, pot ajuta la reducerea riscului de cancer cu aproape un sfert. Un nou studiu publicat în Critical Reviews in Food Science and Nutrition a arătat că cinci porții de morcovi pe săptămână sunt legate de o reducere cu 20% a riscului de a dezvolta orice tip de cancer. Consumul a doar o porție pe săptămână oferă o reducere semnificativă, cu 4% șanse mai mici de a dezvolta boala comparativ cu cei care nu consumă deloc morcovi. Carotenii au fost cercetați anterior pentru beneficiile lor pentru sănătate, dar experții de la Universitatea Newcastle au arătat că întregul morcov, nu doar carotenii, oferă un efect anticancerigen atunci când este consumat în cantități suficiente. Studiul a arătat o incidență redusă a cancerului într-o serie de grupări diferite, de la regiunea geografică la tipul de cancer și expunerea.

În ceea ce privește cartofii, o garnitură tradițională de Crăciun, cercetătorii de la Universitatea Newcastle au studiat peste 250 de soiuri de cartofi, analizând diferite calități, de la caracteristicile tuberculilor până la capacitatea lor de a rezista la boli și stresul climatic. Cartofii sunt bogați în fibre și ideali pentru a fi gătiți în aerul fierbinte ca modul cel mai sănătos de a-i pregăti pentru Crăciun. Studenții la doctorat de la Universitatea Newcastle au identificat cartofii Rooster ca fiind perfecți pentru a face cei mai buni cartofi prăjiți de Crăciun, având o piele roșie frumoasă și dezvăluind o culoare aurie minunată dedesubt, ideală pentru garniturile de Crăciun.

sursa: News Medical
foto: Newcastle University

Data actualizare: 19-12-2023 | creare: 19-12-2023 | Vizite: 302
Bibliografie
Festive food and health benefits: Newcastle University experts examine Christmas dinner staples, link: https://www.news-medical.net/news/20231218/Festive-food-and-health-benefits-Newcastle-University-experts-examine-Christmas-dinner-staples.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: