Chiar și un nivel de poluare considerat „sigur” poate duce la creșterea mortalității

©

Autor:

Chiar și un nivel de poluare considerat „sigur” poate duce la creșterea mortalității

Un nou studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea Yale iși propune să demonstreze că până și creșteri ușoare ale nivelului ambiental de monoxid de carbon de la automobile sau alte surse, sunt asociate cu creșterea mortaltății. Datele au fost colectate din 337 de orașe, respectiv din 18 țări.
Studiul demonstrează că, în general, o creștere cu 1 mg/m³ a concentrației de monoxid de carbon din ziua precedentă, a fost asociată cu o creștere cu 0,91 % a mortalității totale zilnice. Printr-un control mult mai riguros și strict asupra emisiilor din trafic sau alte surse, s-ar putea obține beneficii din punct de vedere al sănătăți publice, prin reducerea concentrațiilor ambientale de monoxid de carbon.

Cercetătorii au descoperit că și expunerea zilnică la concentrații de monoxid de carbon chiar mai mici de 1 mg/m³ poate indica un risc de mortalitate. Acest risc persistă chiar și la valori zilnice de 0,6 mg/m³ sau mai puțin. Cercetătorii constată în acest studiu că nu există dovezi pentru o valoare prag sub care expunerea la monoxid de carbon să fie considerată sigură.

Standardul Național al Calității Aerului Ambiental din SUA pentru monoxidul de carbon ambiental, a fost stabilit în 1971, fiind de aproximativ 7 mg/m³ pentru media zilnică. Acest standard nu a mai fost revizuit în ultimele cinci decenii, lucru care este îngrijorător. Acest ghid pentru calitatea aerului este aplicat, de asemena, și în Europa. În China a fost stabilită o valoare mai mică de 4 mg/m³ ca standard de calitate a aerului.

Rezultatele acestui studiu sugerează cu tărie necesitatea revizuirii standardului de calitatate al aerului în privința monoxidului de carbon, atât la nivel global, cât și nivel național. De asemenea, regulile ar trebui extinse și pentru monitorizarea amestecurilor de poluare a aerului legate de trafic.

Aceste descoperiri au o mare importanță pentru sănătatea publică. Milioane de oameni trăiesc în medii cu nivel foarte ridicat de monoxid de carbon, și totuși medii care sunt considerate după orientările actuale ca fiind „sigure”.


sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-02-2022 | creare: 15-04-2021 | Vizite: 371
Bibliografie
Even 'safe' ambient carbon monoxide levels may harm health, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210408212959.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
  • Efectele poluării asupra organismului
  •