Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice

©

Autor:

Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
Gazele care reţin căldura în atmosferă sunt denumite gaze cu efect de seră (printre acestea se află vaporii de apă, dioxidul de carbon, gazul metan, oxidul de azot, gazele florurate). O concentraţie mai mare a acestor gaze în atmosferă este unul dintre factorii care conduc la încălzirea globală.

Modificări ale dietei au fost propuse cu scopul de a reduce emisia de carbon din sistemul alimentar. Un nou studiu care estimează emisia de gaze cu efect de seră de către Statele Unite ale Americii pe baza alimentelor care se cumpără sugerează că o scădere a consumului de carne şi de alte proteine animale ar putea sa ajute la scăderea poluării. „Am descoperit faptul că gospodăriile care cheltuiesc mai mult pe vită, pui, porc şi alte cărnuri generează o cantitate de gaze poluante mai mare. Studiul nostru arată că încurajarea consumatorilor de a face alegeri care sunt mai scăzute în eliberarea de gaze ar putea face o diferenţă la adresa modificării climei globale”, declară Rebecca Boehm care conduce studiul la Universitatea din Connecticut împreună cu Centrul Rudd pentru Alimentaţie şi Obezitate şi Centrul Zwick pentru Alimente şi Resurse, care au iniţiat proiectul.

Puncte cheie al studiului conclud faptul că industriile care produc carne de vită, de porc sau orice altă carne roşie generează cea mai mare emisie de gaze (aproximativ 21%), fiind urmate de legume proaspete şi pepeni (aproximativ 11%), industria de brânzeturi (aproximativ 10%) şi produsele pe bază de lapte şi unt (aproximativ 7%). Emisiile de gaze s-au dovedit a fi diferite şi în funcţie de rasă şi de nivelul de educaţie. Astfel, cel mai ridicat nivel de emisii s-a înregistrat în gospodăriile rasei albe (mai mult de 80%).

Controlul consumului de alimente este extrem de important în controlul echilibrului ecologic iar aceste tipuri de schimbări sunt uşor de realizat printr-un control mai atent al alimentelor consumate. „Acest studiu reprezintă o avansare importantă în ceea ce priveşte înţelegerea contribuţiei alegerilor alimentare pentru modificările de climat”, mai declară Boehm.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-07-2018 | creare: 19-07-2018 | Vizite: 963
Bibliografie
Consumer food choices can help reduce greenhouse emissions contributing to climate change, Science News, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180608003211.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de demență, asociat cu poluarea și deficitul de vitamina D
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puțin aer poluat
  • Poluarea auto ucide 10.000 de persoane în fiecare an în Uniunea Europeană
  •