Poluarea atmosferică anulează efectele benefice ale exercițiului la vârstnici

©

Autor:

Poluarea atmosferică anulează efectele benefice ale exercițiului la vârstnici
Potrivit unui studiu condus de Imperial College London și Duke University, expunerea la poluarea străzilor aglomerate din orașe este suficientă pentru a elimina efectele benefice pe care le are exercițiul fizic pentru persoanele de peste 60 de ani. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul The Lancet.

În urma cercetărilor, s-a constatat că o scurtă expunere la atmosfera urbană poluată elimină beneficiile pe care le are o plimbare de două ore asupra inimii și plămânilor. Acestea sunt primele analize ale efectelor negative asupra persoanelor sănătoase, dar și bolnave, afectate de boli cardiorespiratorii cronice.

„Împreună cu rezultatele altor studii recente, cercetările noastre subliniază faptul că organismul uman nu poate tolera nivelul de poluare existent în prezent”, a declarat Prof. Dr. Fan Chung.

Studiul a mai arătat că subiecții care s-au plimbat timp de două ore într-un mare parc urban - departe de expunerea directă la pluare - au marcat îmbunătățiri semnificative ale funcțiilor vasculară și pulmonară.

La cercetări au participat 119 voluntari cu vârsta de peste 60 de ani, fie sănătoși, fie cu afecțiuni cardiovasculare sau respiratorii stabile. Aceștia s-au plimbat timp de două ore, fie printr-un parc (Hyde Park), fie pe o stradă aglomerată (Oxford Street). Măsurătorile fizice efectuate înainte și după respectivele activități au avut scopul de a releva efectele asupra sănătății cardiopulmonare, incluzând capacitatea pulmonară, presiunea arterială, circulația sângelui și rigiditatea arterială.

După plimbarea în parc, capacitatea pulmonară s-a îmbunătățit considerabil în primele două ore, efectul menținându-se până la 24 de ore. După plimbarea pe strada aglomerată, capacitatea pulmonară a crescut foarte puțin în primele două ore, iar apoi a rămas la fel. Rigiditatea arterială a scăzut cu 19-24% după plimbare aîn parc și cu 4,6-16% după plimbarea pe stradă. Autorii au menționat că efectele negative au fost reduse la pacienții care urmau o medicație pentru afecțiuni cardiovasculare.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 30-01-2022 | creare: 12-12-2017 | Vizite: 985
Bibliografie
Air pollution cancels positive health effects of exercise in older adults, link: https://medicalxpress.com/news/2017-12-air-pollution-cancels-positive-health.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de demență, asociat cu poluarea și deficitul de vitamina D
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puțin aer poluat
  • Poluarea auto ucide 10.000 de persoane în fiecare an în Uniunea Europeană
  •