Cocoașa (cifoza), o afecțiune din ce în ce mai frecventă - ce trebuie să știi

©

Autor:

Cocoașa (cifoza), o afecțiune din ce în ce mai frecventă - ce trebuie să știi

Coloana vertebrală prezintă mai multe curburi fiziologice în plan sagital (când privim din lateral) și în plan frontal (când privim din față). În plan sagital curburile se numesc lordoze atunci când au concavitatea posterior (lordoza cervicală și lordoza lombară) și cifoze când au concavitatea anterior (cifoza toracală și cifoza sacrală). Curburile în plan frontal se numesc scolioze și pot avea convexitatea la stânga sau la dreapta.

Când vorbim de cocoașă ne referim la o accentuare a cifozei toracale. [3, 4, 5]


Tipuri de cifoze și cauzele acesteia

  • Cifoza posturală este una dintre cele mai frecvente cauze. Aceasta apare ca urmare a unei posturi incorecte cu spatele curbat. Dacă această postură este menținută pentru mult timp mușchii paravertebrali și oasele coloanei vertebrale se adaptează acestei poziții. După un timp spatele rămâne într-o formă rotunjită, cocoșată.
  • Cifoza congenitală este o afecțiune ce începe de la naștere și se agravează pe parcursul creșterii. Aceasta apare pentru că oasele ce formează coloana vertebrală nu se dezvoltă corespunzător precum și ca o manifestare în cadrul altor afecțiuni genetice precum sindromul Marfan, sindromul Ehlers-Danlos sau osteogeneza imperfecta.
  • Spondilartropatiile, precum spondilita anchilozantă, sunt un grup de boli reumatismale ce pot afecta întreaga coloană vertebrală. Ca urmare a modificărilor erozive, a formării de sindesmofite la nivelul vertebrelor și apariției osteoporozei apare și o accentuare a curburi la nivel toracal cu apariția cifozei.
  • Cifoza post-traumatică rezultă din răni grave, cum ar fi căderea de la înălțime sau un accident rutier. Când impactul de la astfel de evenimente provoacă fracturi și/sau dislocări ale vertebrelor se poate dezvolta o deformare cifotică.
  • Cifoza iatrogenă derivă din efectele unui tratament medical sau al unei intervenții chirurgicale.
  • Cifoza post-infecțioasă apare în urma unui proces infecțios, precum osteomielita, prin pierderea integrității mecanice a coloanei vertebrale. [1, 4, 5]


Semne și simptome

Cosmetic pacientul prezintă o postură cu spatele aplecat înainte și o curbură toracală sub forma unui C.

Poate exista o presiune asupra plămânilor cu afectarea respirației, precum și asupra abdomenului cu o scădere a apetitului.

O curbură severă poate produce compresiune pe rădăcinile nervilor spinali cu apariția durerii, care se poate accentua după poziții statice prelungite sau la mișcare. [4]


Evaluare

Medicul va dori să evalueze gradul de curbură a spatelui și modul cum acesta vă afectează. Astfel medicul vă va examina spatele, vă va urmări cum vă mișcați și vă va testa flexibilitatea.

Medicul va urmări următoarele aspecte:

  • durerea la răsucire, îndoire, mișcare, localizarea și intensitatea acesteia, medicul poate încerca să provoace sensibilitate în anumite zone;
  • forța mușchilor vă va fi testată, vi se poate cere să încercați să împingeți sau să ridicați mâna sau piciorul împotriva unei rezistențe;
  • senzația, testarea tipurilor de sensibilitate în anumite zone ale brațelor și picioarelor;
  • testarea reflexelor osteo-tendinoase;
  • evaluarea abilităților motori prin mersul pe călcâie sau pe vârfurile picioarelor;
  • evaluarea mersului normal, pacientul poate compensa cifoza în timpul mersului printr-o flexie semnificativă a șoldului și genunchiului.


De obicei, după examenul fizic se cere realizarea unei radiografii a coloanei vertebrale, astfel se poate vizualiza structura coloanei vertebrale și se poate măsura curbura.

Ulterior, în funcție de istoricul pacientului, a examenului fizic și a radiografiei se mai pot cere unele investigații, precum: un IRM, pentru a vedea mai bine măduva spinării și nervii spinali, un CT pentru o imagine mai bună a oaselor coloanei vertebrale și teste speciale ale nervilor pentru a identifica compresiuni și iritații ale acestora. [3, 4, 5]


Opțiuni de tratament

Prioritate se acordă terapiei conservatoare, rareori se apelează la intervenția chirurgicală.

În cazul osteoporozei, tratarea afecțiunii poate încetini progresia cifozei degenerative. Recomandările actuale includ creșterea aportului de calciu și vitamina D. Există și medicamente specifice osteoporozei, precum bisfosfonații, care sunt prescrise de către medic.

Corsetul poate fi utilizat de către tineri pentru îmbunătățirea posturii și prevenția cifozei. La adulți, după ce s-a atins maturitatea scheletică, corsetul nu mai poate fi utilizat pentru prevenție ci doar pentru a ameliora durerea.

Fizioterapia poate fi recomandată de către medic. Ședințele cu un kinetoterapeut poate îmbunătăți mobilitatea, forța, poate ameliora durerea și inflamația, ajutând la creșterea capacității de a vă îndeplini activitățile de zi cu zi.

Intervenția chirurgicală implică riscuri semnificative, motiv pentru care este recomandată doar atunci când beneficiile așteptate depășesc cu mult riscurile. Indicațiile pot include:

  • durerea severă produsă de cifoză, care nu se poate controla prin tratament conservator;
  • progresia deformării coloanei vertebrale;
  • din motive estetice foarte deranjante pentru pacient.


Obiectivele majorității procedurilor chirurgicale:

  • reducerea deformării coloanei vertebrale cu obținerea unei curburi fiziologice;
  • stoparea progresiei deformării;
  • reducerea compresiei și iritației nervilor spinali.


În cadrul intervenției chirurgicale se pot utiliza diferite șuruburi, plăci și tije metalice pentru a îndrepta coloana vertebrală. [1, 2, 3]


Prevenție

Unele forme de cifoză pot fi prevenite.

Corectarea posturii este foarte importantă. Câteva sfaturi pentru o postură mai bună:

  • evitați să priviți timp îndelungat în jos, priviți înainte, de exemplu când citiți sau lucrați la computer;
  • țineți umerii înapoi;
  • ajustați-vă dimensiunile scaunului și a biroului;
  • distribuiți-vă greutatea corpului în mod egal, nu vă puneți greutatea pe un singur picior, de exemplu când stați așezat cu picioare încrucișate unul peste celălalt.


Prevenția osteoporozei se poate realiza la persoanele cu factori de risc, precum femeile la menopauză, prin consumul de alimente bogate în calciu și suplimente cu vitamina D.

Exercițiul fizic poate creștere forța oaselor și a mușchilor paravertebrali, contribuind la o mai bună susținere a coloanei vertebrale. [1, 2, 5]


Concluzii

Cocoașa (cifoza) devine o afecțiune frecventă, în special cea de cauză posturală. Pe lângă inconvenientele estetice, pot apărea diverse complicații respiratorii și durerea, însă există posibilități de a preveni apariția acesteia și de a o ameliora dacă este deja instalată.


Data actualizare: 26-07-2022 | creare: 26-07-2022 | Vizite: 1368
Bibliografie
1. R. A. Harrison, K. Siminosky, D. Vethanayagam, S. Majumdar. Osteoporosis-Related Kyphosis and Impairments in Pulmonary Function: A Systematic Review. JBMR vol 22, pag 447-457. Link: https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/jbmr.061202
2. N. G. Galvez, G.M. Gea-Garcia, P.J. Marcos-Pardo. Effects of exercise programs on kyphosis and lordosis angle: A systematic review and meta-analysis. Plos One 2019. Link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0216180
3. O. Yaman, S. Dalbayrak. Kyphosis and Review of the Literature. Turkish Neurosurgery 2013. Link: https://www.turkishneurosurgery.org.tr/pdf/pdf_JTN_1354.pdf
4. R.C. Cassidy - Kyphosis, Link: https://emedicine.medscape.com/article/1264959-overview
5. Adult Kyphosis. Southwest Scoliosis and Spine Institute. Link: https://scoliosisinstitute.com/adult-kyphosis/?gclid=Cj0KCQjw2_OWBhDqARIsAAUNTTEVm0TFhNA3LeU2D6_ympx3jKZUQTr-ZV_J6BiRcGv7w-24VUnwSckaAq8aEALw_wcB
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum