De ce mă dor articulaţiile (mă lasă una şi mă ia alta)

De ce mă dor articulaţiile (mă lasă una şi mă ia alta)

©

Autor:

De ce mă dor articulaţiile (mă lasă una şi mă ia alta)

ArticulaÈ›iile sunt structurile corpului uman care realizează conexiunea între oasele din organism, asigurând susÈ›inerea ÅŸi mobilitatea sistemului osos. Orice afecÈ›iune a articulaÈ›iilor poate duce la reducerea mobilității segmentului osos respectiv ÅŸi la apariÈ›ia durerii.

Conform datelor din literatura de specialitate, cele mai frecvent afectate articulaÈ›ii ale corpului uman sunt reprezentate de articulaÈ›iile mâinilor, articulaÈ›ia ÅŸoldului (coxo-femurală) ÅŸi articulaÈ›ia genunchiului.

De ce mă dor articulaţiile?

Factorii etiologici care duc la apariția durerilor de articulații:

Printre factorii de risc care pot favoriza apariția durerilor articulare se numără:

  • Vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă pot apărea durerile articulare, secundare degenerării È›esutului articular.
  • Genul. Conform datelor din literatura de specialitate, femeile sunt mult mai predispuse riscului de a dezvolta diferite afecÈ›iuni caracterizate prin dureri articulare.
  • Istoricul familial. Persoanele a căror rude de gradul I au fost diagnosticate în antecedente cu osteoartrită sau alte afecÈ›iuni articulare, sunt mult mai predispuse riscului de a dezvolta dureri articulare, față de celelalte persoane care nu prezintă istoric familial al acestor afecÈ›iuni.
  • Istoricul medical personal. Persoanele care prezintă malformaÈ›ii articulare sau defecte de cartilaj din naÅŸtere, sunt predispuse riscului de a dezvolta dureri articulare. De asemenea, afecÈ›iunile articulare sau bolile oaselor sunt asociate riscului de a dezvolta artrită aseptică sau boală Paget.
  • Obezitatea poate duce la apariÈ›ia durerilor articulare, din cauza presiunii exercitate asupra structurilor osoase de către kilogramele în plus. Bolnavii cu obezitate prezintă frecvent dureri ale articulaÈ›iei genunchilor. Totodată, obezitatea poate favoriza apariÈ›ia artritei la nivelul articulaÈ›iilor mici (precum articulatiile mâinilor).
  • Accidentele sau traumatismele cresc riscul de apariÈ›ie a durerilor articulare ÅŸi a proceselor degenerative la nivelul difritelor articulaÈ›ii ale organismului uman. [3], [4], [5]


Manifestările clinice care însoÈ›esc durerile articulare în cadrul diferitelor tipuri de afecÈ›iuni

În literatura de specialitate sunt descrise mai multe tipuri de dureri articulare. Pentru administrarea tratamentului corespunzător este necesar un diagnostic corect.
Durerile articulare pot varia în intensitate, de la de durerea articulară uÅŸoară, iritantă, la durerea articulară severă, debilitantă, care scade rezistenÈ›a organismului.
Durata durerilor articulare poate varia de la câteva săptămâni (durere articulară acută), la câteva luni (durere articulară cronică).

Durerea articulară mai poate fi însoÈ›ită ÅŸi de alte manifestări clinice, în funcÈ›ie de boala cauzatoare, astfel: edem articular, înroÅŸirea articulaÈ›iei afectate, deformare articulară, etc.

Durerea de articulaÈ›ii în artrită

Artrita este o boală inflamatorie a articulaÈ›iilor, de etiologie multiplă, care pe lângă durerea articulară, mai poate fi caracterizată prin edem, eritem (înroÅŸirea articulaÈ›iei) ÅŸi rigiditate articulară. Durerea articulară apărută în contextul artritei poate fi intermitentă sau persistentă, constantă, poate fi unilaterală sau poate cuprinde mai multe articulaÈ›ii deodată.

Durerea de articulaÈ›ii în poliartrită reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună inflamatorie a articulaÈ›iilor, caracterizată prin deformarea ÅŸi distrugerea, în cele din urmă, a structurilor articulare, cu pierderea funcÈ›ionalității lor. Principalele manifestări clinice ale bolii sunt reprezentate de durere articulară, edem articular, rigiditate articulară ÅŸi impotență funcÈ›ională la nivelul articulaÈ›iei afectate. Durerea articulară prezentă în cadrul poliartritei reumatoide este prezentă în repaus, se ameliorează la mobilizarea articulaÈ›iei ÅŸi este însoÈ›ită de tumefierea articulaÈ›iei bolnave ÅŸi redoare matinală (30-60 de minute dimineaÈ›a la trezire). ArticulaÈ›iile afectate sunt calde, umflate ÅŸi sensibile la atingere. Pe lângă manifestările reumatice mai pot apărea febră, oboseală ÅŸi scădere în greutate.

Durerea de articulaÈ›ii în bursită

Bursita este o boală inflamatorie acută sau cronică, localizată la nivelul bursei seroase prezente la nivelul zonelor de frecare osoasă. Bursita se caracterizează clinic prin durere la mivelul articulației afectate, edem local şi sensibilitate la atingerea zonei bolnave.

Durerea de articulaÈ›ii în gută

Guta este o boală inflamatorie articulară, însoÈ›ită de creÅŸterea nivelului seric de acid uric, cu prezenÈ›a cristalelor de urat de sodiu la nivelul lichidului sinovial. Guta se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere articulară intensă, inflamaÈ›ie ÅŸi eritem la nivelul articulatiei afectate, disconfort articular prelungit, , limitarea miscărilor articulare. Durerea articulară prezentă în contextul gutei este extrem de severă, mai ales in primele 4-12 ore de la debut ÅŸi afectează, de regulă, articulaÈ›ia degetului mare de la piciorckatele, genunchii, gleznele sau degetele de la mână. ArticulaÈ›ia afectată se tumefiază, căldura locală creÅŸte iar pielea de la nivelul articulaÈ›iei bolnave se descuamează.

Durerea de articulaÈ›ii în tendinită

Tendinita este o afecțiune inflamatorie şi degenerativă a unui tendon din organism, caracterizată prin durere articulară, iposibilitatea mobilizării tendonului afectat şi sensibilitate crescută la palparea zonei bolnave.

Durerea de articulaÈ›ii în rahitism

Rahitismul este o boală a oaselor întâlnită frecvent în copilărie, determinată de lipsa vitaminei D în organism. Boala se cacracterizează clinic prin întârziere în creÅŸtere ÅŸi dezvoltare, întârzierea abilităților motorii, slăbiciune musculară, durere la nivelul coloanei vertebrale, a membrelor inferioare ÅŸi a pelvisului, dureri articulae multiple, deformarea dinÈ›ilor, deformări ale sistemului musculo-scheletic, fracturi osoase, etc.

Durerea de articulaÈ›ii în osteoporoză

Osteoporoza este o boală osoasă caracterizată prin scăderea densității osoase. Boala se caracterizează clinic prin dureri de coloană vertebrală, dureri articulare, scădere în înălÈ›ime, fracturi osoase multiple, modificarea posturii.

Durerea de articulaÈ›ii în boala Paget

Boala Paget a osului este o afecțiune osoasă cronică, caracterizată prin creşterea anormală a oaselor din organism. Printre manifestările clinice specifice bolii se numără durerile, rigiditatea şi deformările articulare, cu apariția secundară a osteoartritei.

Durerea de articulaÈ›ii în cancer osos

Durerea articulară prezentă în cazul bolnavilor cu cancer osos, este iniÈ›ial intermitentă, iar mai apoi permanentă, se agravează progresiv pe măsura evoluÈ›iei bolii ÅŸi poate fi însoÈ›ită de edem articular, rigiditate articulară, edem al tesuturilor învecinate, mers ÅŸchiopătat, scădere ponderală, febră, etc. [1], [2], [3], [4], [5]

Diagnosticul diferitelor afecțiuni care duc la apariția durerilor articulare

Pentru identificarea bolii de fond care a dus la instalarea durerilor articulare este necesară efectuarea unei anamneze amănunțită, a examenului clinic obiectiv al bolnavului şi a unei serii de investigații paraclinice.

Anamneza trebuie să cuprindă date referitoare la modul de apariÈ›ie a durerilor articulare, durata de persistență a acestora, alte manifestări clinice însoÈ›itoare, condiÈ›ii de agravare sau ameliorare a durerilor articulare, alte afecÈ›iuni de care suferă bolnavul, boli prezente în familie, condiÈ›ii de viață ÅŸi de muncă a bolnavului, dacă fumează sau consumă alcool, anumite tratamente administrate.

Examenul clinic obiectiv al bolnavului permite identificarea de către medic a unor semne clinice specifice diferitelor afecÈ›iuni, precum edem ÅŸi înroÅŸirea articulaÈ›iei afectate, deformare articulară, etc.

Printre investigaÈ›iile paraclinice recomandate pentru identificarea bolii de fond care a dus la apariÈ›ia durerilor articulare se numără: radiografia articulară, tomografia computerizată, rezonanÈ›a magnetică nucleară, hemoleucograma completă ÅŸi examenul biochimic al sângelui, determinarea factorului reumatoid ÅŸi a anticorpilor specifici afecÈ›iunilor reumatoide. [1], [2], [3], [4], [5]

Complicațiile durerilor de articulații

De cele mai multe ori, durerile articulare sunt însoÈ›ite de degenerare articulară care modifică complet stilul de viață al bolnavului în cauză. În acest context, odată cu trecerea timpului, durerile articulare devin tot mai mari ÅŸi mai insuportabile determinând, în cele din urmă, apariÈ›ia unui handicap semnificativ la acest nivel.

Durerile articulare pot deveni extrem de severe, împiedicând desfăşurarea activităților cotidiene ÅŸi având un puternic impact negativ asupra vieÈ›ii bolnavului. [1], [2]

Tratamentul durerilor de articulații

Combaterea durerilor articulare se poate realiza pe cale medicamentoasă, prin fizioterapie sau prin intermediul tratamentelor alternative.

Dintre medicamentele utilizate pentru combaterea şi ameliorarea durerii articulare amintim medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (Ibuprofen, Aspirină), medicamentele antialgice, corticosteroizii (precum injecțiile cu cortizon) şi antispasticele musculare.

Fizioterapia, kinetoterapia, masajul, acupunctura, terapiile acvatice ÅŸi tratamentul balnear pot fi, de asemenea, eficiente în combaterea durerilor articulare.

Dintre terapiile alternative amintim agenții topici cu capsaicină, injecțiile cu steroizi, injecțiile cu acid hialuronic, suplimentele cu condroitină şi glucozamină.

Extrem de important este însă ÅŸi tratamentul de combatere al bolii de fond.

  • Tratamentul artritei poate fi medicamentos sau fizic. Tratamentul medicamentos presupune administrarea de analgezice, antiinflamatoare nonsteroidiene, unguente pe bază de capsaicină sau mentol, care combat iritaÈ›ia pielii, corticosteroizi pe cale orală sau injectabilă, antireumatice imunologice (precum Hidroxiclorochina, Metotrexat) ÅŸi medicamente biologice (Infliximab, Etanercept). Tratamentul fizic presupune fizioterapie, terapie apă caldă ÅŸi terapie ocupaÈ›ională.
  • Tratamentul poliartritei reumatoide se poate realiza pe cale medicamentoasă, prin intermediul metodelor fizice (fizioterapie, kinetoterapie), pe care chirurgicală sau prin intermediul metodelor alternative. Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene, steroizi, antireumatice ÅŸi agenÈ›i biologici. Tratamentul chirurgical poate presupune realizarea sinovectomiei (îndepărtarea pe cale chirurgicală a sinovialei inflamate), fuziunea articulaÈ›iei, repararea tendonului sau înlocuirea articulaÈ›iei afectate în totalitate. Tratamentul alternativ este reprezentat de presopunctură sau acupunctură.
  • Tratamentul bursitei constă în imobilizarea articulaÈ›iei afectate, administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene sau a injecÈ›iilor cu corticosteroizi ÅŸi antibioterapie, în cazul infecÈ›iilor bacteriene.
  • Tratamentul specific atacurilor de gută este medicamentos ÅŸi presupune adminisrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene, corticosteroizi, Colchicină ÅŸi medicamente care facilitează eliminarea acidului uric din organism (uricozurice), precum Lesinurad, Probenecid, etc.
  • Tratamentul tendinitei presupune repaus la pat, realizarea injecÈ›iilor cu corticosteroizi ÅŸi administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene pe cale orală.
  • Tratamentul rahitismului constă în administrarea vitaminei D pe cale orală sau injectabilă, expunerea la razele solare ÅŸi consumarea alimentelor bogate în calciu ÅŸi în vitamina D.
  • Tratamentul osteoporozei constă în adminisrarea unor medicamente precum acid zolendronic, acid alendronic, acid ibandronic sau acid risedronic. Masajul, fiziokinetoterapia, acupunctura ÅŸi reflexoterapia pot fi ÅŸi ele eficiente în ameliorarea durerilor articulare ÅŸi recăpătarea mobilității.
  • Tratamentul bolii Paget a osului are drept scop ameliorarea simptomatologiei ÅŸi întreruperea evoluÈ›iei bolii. Acest din urmă obiectiv poate fi realizat prin administrarea medicamentelor precum Pamidronatul, Etidronatul, Tiludronatul, Bifosfonat-Alendronatul, Risedronatul.
  • În cazul bolnavilor diagnosticaÈ›i cu cancer osos, pe lângă tratamentul chirurgical, chimioterapic ÅŸi radioterapic administrat, pentru ameliorarea durerilor se recomandă bifosfonaÈ›i, medicaÈ›ie analgetică, iar în formele severe, opiacee. [1], [2], [3], [4], [5]

Data actualizare: 23-09-2019 | creare: 23-09-2019 | Vizite: 10695
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Joint Pain, link: https://www.webmd.com/pain-management/guide/joint-pain#1
4. Wht to Know About Joint Pain, link: https://www.healthline.com/health/joint-pain
5. The Approach to the Paintful Joint, link: https://emedicine.medscape.com/article/336054-overview
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Leziunile articulare la sportivi
  • Compusul din alge marine ce ar putea trata artrita
  • Există legătură între durerile articulare È™i vreme?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.