Cofeina are efecte benefice pentru atleți

©

Autor:

Cofeina are efecte benefice pentru atleți
Consumul de cofeină este o modalitate de îmbunătățire a performanțelor sportivilor, fiind un stimulent al sistemului nervos, cu efecte ergogenice și energetice.
Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism integrează cofeina în strategiile nutriționale ale atleților. Cu toate acestea, mai multe studii sunt necesare pentru a evalua efectele substanței asupra sportivilor care efectuează probe de tip sprint. În privința sporturilor care necesită preponderant metabolism anaerob, aceasta are efecte deja recunoscute.

O echipă de cercetători din Japonia a urmărit să evalueze efectele suplimentării cu cofeină în cazul atleților care participau la probe de sprint pe 100 m. Studiul condus de profesorul Takeshi Hashimoto a fost publicat în jurnalul Medicine & Science in Sports & Exercise. Acesta subliniază faptul că studii anterioare s-au concentrat doar pe probe de sprint mici, neasigurând dovezi clinice susținute pentru a fi incluse în consensul Asociațiilor de Atletism.

Cercetătorii au urmărit rezultatele 13 sprinteri de sex masculin, prin analize de laborator, înregistrând concentrația maximă de cofeină din plasmă, alternând probele în cazul ingerării unor doze multiple, dar și placebo. Ulterior, au măsurat viteza și timpul de sprint pentru fiecare participant, pentru a evidenția efectul suplimentării cu cofeină.

Pentru sportivii care au primit suplimentul, a fost înregistrat un timp mai scurt cu 0,14 secunde, în comparație cu martorii, însă doar pentru 60 de metri. Pe ultimii 40 de metri ai sprintului, nu au fost remarcate diferențe semnificative. Astfel, cofeina asigură o accelerare a vitezei în stadiul incipient al probei.

Studiul aduce primele dovezi directe ale efectelor cofeinei asupra alergătorilor de sprint. Perspectivele obținute susțin utilizarea cofeinei de către World Athletics, conferind avantaje atleților.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-12-2022 | creare: 07-12-2022 | Vizite: 226
Bibliografie
Study provides first direct evidence of caffeine's ergogenicity on sprint running in athletics, link: https://www.news-medical.net/news/20221128/Study-provides-first-direct-evidence-of-caffeines-ergogenicity-on-sprint-running-in-athletics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile
  • Ce efecte are Coca Cola asupra organismului?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum