Colonoscopia virtuală 3-D ar putea include și analiza prin holograme

©

Autor:

Colonoscopia virtuală 3-D ar putea include și analiza prin holograme
În cadrul Laboratorului de Imagistică 3D de la Universitatea din California (San Francisco) se pun bazele unei noi tehnici de investigație a colonului ce îmbină colonoscopia CT sau virtuală cu metodele holografice.

Colonoscopia virtuală este o tehnică mai puțin invazivă decât colonoscopia optică și mai ușor de interpretat. Tehnica reduce considerabil disconfortul resimțit de pacient în timpul investigației și durata analizei, putând fi extrem de eficientă pentru depistarea mai rapidă a polipilor care ar putea deveni canceroși.

Cu ajutorul unui computer tomograf se scanează zona tubului digestiv, iar imaginile tridimensionale sunt secționate pe bucăți și transformate în holograme. Colonoscopia virtuală (CTC) holografică ar permite vizualizarea mult mai ușoară a polipilor, leziunilor sau a altor anormalități de la nivelul țesuturilor investigate.

Din imaginea 3D a segmentelor colonului se realizează holograma care poate fi ghidată cu ajutorul unui pointer cu laser. Este recreată imaginea anatomică a colonului după forma și dimensiunea originală, putând fi vizualizată cu ajutorul unor ochelari speciali.

Comparativ cu tehnica de colonoscopie optică obișnuită, aceasta presupune inserarea unui tub de dimensiuni mult mai mici la nivelul colonului doar pentru distensia acestuia cu dioxid de carbon. Nu este necesară sedarea iar scanarea totală durează doar 20 de secunde. De asemenea, riscul de apariție a complicațiilor este mult mai redus și afectează mult mai puțin pacientul.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 03-04-2019 | creare: 08-07-2016 | Vizite: 3736
Bibliografie
3-D virtual reality colonoscopy, link:https://medicalxpress.com/news/2016-07-d-virtual-reality-colonoscopy.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Prevenirea cancerului colorectal: colonoscopia sau probele de fecale, care metodă este mai eficientă pentru prevenirea bolii?
  •