Combinația antidepresive plus psihoterapie nu pare a îmbunătăți rezultatele în cazul pacienților cu depresie majoră

Combinația antidepresive plus psihoterapie nu pare a îmbunătăți rezultatele în cazul pacienților cu depresie majoră

©

Autor:

Combinația antidepresive plus psihoterapie nu pare a îmbunătăți rezultatele în cazul pacienților cu depresie majoră

Conform unui studiu prezentat la Congresul European de Psihiatrie, adăugarea psihoterapiei la tratamentul medicamentos cu antidepresive nu pare a îmbunătăți rezultatele în cazul pacienÈ›ilor care suferă de o tulburare depresivă majoră.
Depresia devine o problemă din ce în ce mai freventă în societatea actuală, OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății estimând că în jur de 322 milioane de oameni ar fi afectaÈ›i în întreagă lume, reprezentând o dublare a ratei depresiei calculată la ultimii 30 ani. Însă o treime dintre cei care sunt afectaÈ›i de o depresie majoră nu răspund la tratamentul conform protocoalelor È™i sunt consideraÈ›i a fi „rezistenÈ›i la tratament”, însemnând că în cazul lor este nevoie de noi strategii de abordare È™i tratament.


Studiul in cauză a fost realizat în condiÈ›ii reale de viaţă, urmărind pacienÈ›i europeni diagnosticaÈ›i cu tulburare depresivă majoră. În medie 1 din 3 pacienÈ›i beneficia pe lângă tratamentul farmacologic È™i de psihoterapie, în ¾ din cazuri sub forma terapiei cognitiv-comportamentale.

Efectul combinat al terapiei farmacologice È™i psihoterapiei a fost studiat de medici din Grupul European de Studiu pentru Depresie Rezistentă, urmărind 1.279 pacienÈ›i având diagnosticul de depresie majoră.

Gradul de severitate al depresiei a fost stabilit utilizând Scala Hamilton de evaluare a depresiei, precum È™i Scala de depresie Montgomery-Åsberg.


ToÈ›i pacienÈ›ii au fost trataÈ›i farmacologic conform recomandărilor, iar 31,2% au primit suplimentar È™i psihoterapie. S-a putut observa că aceÈ™tia din urmă erau în general mai tineri, aveau o educaÈ›ie mai bună È™i erau angajaÅ£i, arătând È™i un risc mai mic de suicid raportat la pacienÈ›ii trataÈ›i exclusiv medicamentos. În schimb, s-a remarcat un debut mai precoce al depresiei în cazul lor, precum È™i o frecvenţă mai crescută a migrenelor È™i a astmului în comparaÈ›ie cu grupul tratat medicamentos.


Cercetătorul principal Prof. Siegfried Kasper de la Universitatea din Viena remarca: „dacă s-a urmat tratament cu antidepresive, adăugarea psihoterapiei nu pare a da rezultate mai bune, deÈ™i poate îmbunătăți starea de bine percepută subiectiv. PacienÈ›ii care au beneficiat de psihoterapie aveau condiÈ›ii socio-economice È™i caracteristici clinice mai favorabile decât cei care nu au fost incluÈ™i în acest grup.”

Într-un studiu mai mic, care a urmat acestuia, au fost monitorizaÈ›i 292 de pacienÈ›i care au primit terapie cognitiv-comportamentală È™i rezultatul comparat cu al altor 107 pacienÈ›i în cazul cărora s-au aplicat alte tehnici, cum ar fi psihoterapia sistemică sau psihanaliza. Nici în aceasta situaÈ›ie nu s-a putut observa o diferență cu privire la rezultatul tratamentului aplicat.

sursa: News Medical


Data actualizare: 09-06-2022 | creare: 09-06-2022 | Vizite: 299
Bibliografie
Combining psychotherapy with antidepressants does not improve outcomes in severely depressed patients, link: https://www.news-medical.net/news/20220606/Combining-psychotherapy-with-antidepressants-does-not-improve-outcomes-in-severely-depressed-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • CombinaÈ›ia între depresie È™i tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățeÈ™te starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Persoanele care iau antidepresive de două ori mai predispuse la eÈ™ecul implantului dentar
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum