Combinația antidepresive plus psihoterapie nu pare a îmbunătăți rezultatele în cazul pacienților cu depresie majoră

©

Autor:

Combinația antidepresive plus psihoterapie nu pare a îmbunătăți rezultatele în cazul pacienților cu depresie majoră

Conform unui studiu prezentat la Congresul European de Psihiatrie, adăugarea psihoterapiei la tratamentul medicamentos cu antidepresive nu pare a îmbunătăți rezultatele în cazul pacienților care suferă de o tulburare depresivă majoră.
Depresia devine o problemă din ce în ce mai freventă în societatea actuală, Organizația Mondială a Sănătății estimând că în jur de 322 milioane de oameni ar fi afectați în întreagă lume, reprezentând o dublare a ratei depresiei calculată la ultimii 30 ani. Însă o treime dintre cei care sunt afectați de o depresie majoră nu răspund la tratamentul conform protocoalelor și sunt considerați a fi „rezistenți la tratament”, însemnând că în cazul lor este nevoie de noi strategii de abordare și tratament.


Studiul in cauză a fost realizat în condiții reale de viaţă, urmărind pacienți europeni diagnosticați cu tulburare depresivă majoră. În medie 1 din 3 pacienți beneficia pe lângă tratamentul farmacologic și de psihoterapie, în ¾ din cazuri sub forma terapiei cognitiv-comportamentale.

Efectul combinat al terapiei farmacologice și psihoterapiei a fost studiat de medici din Grupul European de Studiu pentru Depresie Rezistentă, urmărind 1.279 pacienți având diagnosticul de depresie majoră.

Gradul de severitate al depresiei a fost stabilit utilizând Scala Hamilton de evaluare a depresiei, precum și Scala de depresie Montgomery-Åsberg.


Toți pacienții au fost tratați farmacologic conform recomandărilor, iar 31,2% au primit suplimentar și psihoterapie. S-a putut observa că aceștia din urmă erau în general mai tineri, aveau o educație mai bună și erau angajaţi, arătând și un risc mai mic de suicid raportat la pacienții tratați exclusiv medicamentos. În schimb, s-a remarcat un debut mai precoce al depresiei în cazul lor, precum și o frecvenţă mai crescută a migrenelor și a astmului în comparație cu grupul tratat medicamentos.


Cercetătorul principal Prof. Siegfried Kasper de la Universitatea din Viena remarca: „dacă s-a urmat tratament cu antidepresive, adăugarea psihoterapiei nu pare a da rezultate mai bune, deși poate îmbunătăți starea de bine percepută subiectiv. Pacienții care au beneficiat de psihoterapie aveau condiții socio-economice și caracteristici clinice mai favorabile decât cei care nu au fost incluși în acest grup.”

Într-un studiu mai mic, care a urmat acestuia, au fost monitorizați 292 de pacienți care au primit terapie cognitiv-comportamentală și rezultatul comparat cu al altor 107 pacienți în cazul cărora s-au aplicat alte tehnici, cum ar fi psihoterapia sistemică sau psihanaliza. Nici în aceasta situație nu s-a putut observa o diferență cu privire la rezultatul tratamentului aplicat.

sursa: News Medical


Data actualizare: 09-06-2022 | creare: 09-06-2022 | Vizite: 298
Bibliografie
Combining psychotherapy with antidepressants does not improve outcomes in severely depressed patients, link: https://www.news-medical.net/news/20220606/Combining-psychotherapy-with-antidepressants-does-not-improve-outcomes-in-severely-depressed-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Persoanele care iau antidepresive de două ori mai predispuse la eșecul implantului dentar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum