Combinație de medicamente pentru cancerul mamar ce vizează celulele canceroase, dar și vascularizarea lor

©

Autor:

Combinație de medicamente pentru cancerul mamar ce vizează celulele canceroase, dar și vascularizarea lor
Cercetătorii din cadrul Universității din Missouri au identificat o combinație de terapii împotriva cancerului mamar ce țintește celulele tumorale, dar și vasele de sânge ce le alimentează pe acestea.
Aproximativ 30-40% dintre cancerele mamare prezintă o formă defensivă (mutantă) a proteinei p53, ce favorizează proliferarea și dezvoltarea celulelor canceroase.

Cercetătorii au observat că o combinație de terapii oncologice ce activează p53 și un medicament ce ajută la suprimarea vaselor tumorale sangvine din celulele canceroase ar putea reduce semnificativ tumorile mamare producând apoptoza sau moartea programată a celulelor canceroase.

Mutația proteinei p53 favorizează dezvoltarea celulelor tumorale și ajută la dezvoltarea de vase de sânge ce alimentează cu oxigen și alți nutrienți tumora. O moleculă specifică numită APR-246, utilizată în studiu sub forma unui medicament aflat în testare clinică, are abilitatea de a restaura funcția normală a proteinei p53, oferindu-i astfel organismului ceea ce are nevoie pentru a lupta împotriva cancerului.

Echipa de cercetători a identificat un mod de a ținti celulele canceroase cu ajutorul ARP-246 (ce le atacă pe acestea), împreună  cu anticorpi ce vizează vasele de sânge ce alimentează cu nutrienți tumora. Astfel, s-a testat o combinație de ARP-246 și anticorpi ce ar putea controla dezvoltarea tumorii prin restaurarea funcției proteinei p53 și reducerea vaselor de sânge care alimentează celulele tumorale cu nutrienți. S-a ales un anticorp specific 2aG4, ce are abilitatea de a distruge vasele sangvine și de a preveni dezvoltarea lor viitoare.

S-au efectuat studii in vitro pe linii celulare umane, în laborator, și s-a observat că APR-246 a indus moartea celulelor canceroase, aproape în totalitate. Ulterior, echipa a testat terapia combinată APR-246/2aG4 pe cobai cu tumori canceroase.

Suprimarea dezvoltării tumorale a fost mai eficientă în cazul combinației de tratament decât în administrarea individuală a celor 2 terapii.

Combinația de tratament a indus moartea celulelor canceroase și a redus densitatea vaselor sangvine, care în mod normal sunt o rută majoră pentru metastazare.

APR-246 este un medicament ale cărui efecte par promițătoare. Urmază studii suplimentare, de această dată cercetări clinice pe subiecți umani, pentru a testa potențialul acestei terapii combinate în tratamentul cancerelor mamare și chiar a altor tipuri de cancer.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-11-2019 | creare: 05-04-2018 | Vizite: 1246
Bibliografie
Combination breast cancer therapy targets tumor cells and the blood vessels that feed them https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180326140250.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina în doze mici poate reduce riscul de apariție a cancerului de sân
  • Sutienul care poate detecta cancerul de sân inventat de un student
  • Interviu cu Diana Artene, specialist nutriție oncologică: „Prevenția cancerului este la fel de plurifactorială precum boala, nu există remedii minune”
  •