Consumul de carne la grătar asociat cu o creștere a riscului de deces la supraviețuitoarele cancerului de sân

©

Autor:

Consumul de carne la grătar asociat cu o creștere a riscului de deces la supraviețuitoarele cancerului de sân
Potrivit cercetărilor publicate în revista JNCI: Journal of the National Cancer Institute, un consum ridicat de carne gătită la grătar sau afumată poate ridica riscul de deces la femeile care au supraviețuit cancerului mamar.

Carnea gătită la temperaturi ridicate este o sursă foarte bogată de hidrocarburi policiclice aromatice și alți compuți chimici carcinogeni, consumul ridicat fiind asociat cu incidența crescută a cancerului la sân. Studiul de față evaluează însă legătura - și dacă aceasta există - între carnea afumată și cea gătită pe gratar și rata de supraviețuire după cancerul la sân.

În cadrul studiului, 1508 de femei cu cancer de sân au fost intervievate cu privire la consumul de patru tipuri de carne la grătar și carne afumată. Femeile au fost întrebate întrebate despre aportul în fiecare decadă de viață și sezonul în care alimentele au fost consumate mai frecvent. Interviurile au fost reluate la distanță de cinci ani, raspunsurile privind perioada de timp trecută de la primul chestionar.

Iată care sunt concluziile studiului:

 • Dintre cele 1508 de femei, 597 au decedat, 237 dintre aceste decese având legătură cu cancerul de sân, după o durată medie de 17,6 ani a urmăririi evoluției bolii.

 • Comparativ cu aportul scăzut, aportul crescut de carne la grătar și afumată înainte de diagnostic a fost asociat cu o creștere de 23% a riscului de deces din toate cauzele.

 • Aportul crescut de carne de vită, porc sau miel afumată a fost asociat cu o creștere de 17% a riscului de deces din toate cauzele și cu o creștere de 23% a riscului de deces legat de cancerul de sân.

 • Aportul de carne la grătar și afumată pe întreg parcursul vieții și aportul anual de carne de vită, miel, porc sau pui și pește la grătar nu a fost asociat cu mortalitatea.

 • Comparativ cu femeile cu un consum scăzut de carne gătită la grătar și carne afumată înainte și după diagnosticul de cancer, femeile cu un consum ridicat continuu au prezentat o creștere de 31% a riscului de deces din toate cauzele.

 • Creșterea riscului de deces din toate cauzele a fost similară la femeile cu aport ridicat de carne la grătar și afumată înainte și după diagnosticul de cancer mamar.

Aceste rezultate sprijină ipoteza conform căreia un consum ridicat de carne gătită la grătar și carne afumată poate crește riscul de mortalitate după cancer mamar.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 25-05-2020 | creare: 06-01-2017 | Vizite: 2967
Bibliografie
Consumption of grilled meat linked to higher mortality risk among breast cancer survivors, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-consumption-grilled-meat-linked-higher.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
 • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
 • Pentru longevitate, evitați consumul de carne roșie
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum