Comparație între raționamentul clinic al unui model de inteligență artificială și cel al medicilor

©

Autor:

Comparație între raționamentul clinic al unui model de inteligență artificială și cel al medicilor
Într-o cercetare inovatoare publicată în JAMA Internal Medicine, o echipă de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) a explorat capacitatea programului de inteligență artificială ChatGPT-4 de a procesa date medicale și de a demonstra raționament clinic, comparându-l direct cu performanța medicilor rezidenți și a medicilor curanți de la două centre medicale academice. Utilizând un instrument validat anterior, denumit scorul revizuit-IDEA (r-IDEA), cercetătorii au evaluat raționamentul clinic al ChatGPT-4 în raport cu cel al medicilor umani prin intermediul a 20 de cazuri clinice structurate în patru etape secvențiale de raționament diagnostic.
Rezultatele studiului au arătat că ChatGPT-4 a obținut scoruri r-IDEA mai mari decât medicii participanți, indicând o capacitate superioară sau echivalentă de raționament clinic. Cu toate acestea, când a venit vorba de acuratețea diagnosticului și raționamentul clinic corect, performanța a fost similară între AI și medici, deși AI a avut un număr semnificativ mai mare de erori de raționament în comparație cu rezidenții. Această descoperire subliniază potențialul inteligenței artificiale de a completa, și nu de a înlocui, procesul de raționament uman în practica clinică.

Cercetătorii sugerează că studii suplimentare sunt necesare pentru a determina cum pot fi integrate cel mai bine modelele de limbaj de mari dimensiuni (LLMs) în practica clinică. Ei anticipează că AI ar putea servi ca un punct de verificare util, ajutând medicii să se asigure că nu omit aspecte importante. În cele din urmă, speranța este ca inteligența artificială să îmbunătățească interacțiunea dintre pacient și medic, reducând unele dintre ineficiențele actuale și permițând medicilor să se concentreze mai mult pe conversația cu pacienții lor. Studiul evidențiază o oportunitate unică de a îmbunătăți calitatea și experiența îngrijirii sănătății pentru pacienți prin integrarea AI în procesul de diagnosticare și raționament clinic.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-04-2024 | creare: 02-04-2024 | Vizite: 171
Bibliografie
Chatbot outperformed physicians in clinical reasoning in head-to-head study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240401142448.htm

Image by Alexandra_Koch on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială
  • Google și DeepMind doresc să creeze un ajutor pentru medici și asistente bazat pe inteligență artificială
  •