Senzori care detectează mirosul neplăcut din gură

©

Autor:

Senzori care detectează mirosul neplăcut din gură
Mirosul neplăcut din gură este o problemă importantă. Stresul că respirația ar putea mirosi urât şi i-ar putea deranja pe cei din jurul nostru este real. Cercetători de la jurnalul Analytical Chemistry au conceput un dispozitiv care conţine un senzor capabil să detecteze mirosul neplăcut din gură. Acest miros neplăcut de la nivelul cavităţii bucale este determinat de cantitatea de hidrogen sulfurat care este expirat.
Potrivit American Dental Association, jumătate dintre adulţi a suferit sau suferă de acest miros neplăcut în gură (denumit halenă) cel puţin o dată de-a lungul vieţii. Deşi de cele mai multe ori cel mai important efect este cel social, făcându-ne să ne simţim inconfortabil în compania altor perasoane, halena poate fi simptomul a multor afecţiuni medicale şi dentare. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu sunt conştienţi de faptul că emană acest miros neplăcut până când nu li se comunică acest lucru de către persoanele din jur. Senzorii deja existenţi care pot detecta cantitatea de hidrogen sulfurat din respiraţie necesită o calibrare foarte bună, altfel având o sensibilitate şi o specificitate foarte scăzută. Il-Doo Kim împreună cu asociaţii săi au încercat să proiecteze un dispozitiv purtabil, ieftin, şi care să fie capabil să aproximeze cât mai exact şi cât mai rapid aceste valori.

Pentru a putea construi senzorul au folosit acetat de plumb - o substanţă chimică care are capacitatea de a se colora în maro la contactul cu hidrogenul sulfurat. Ca atare, această substanţă nu este capabilă să detecteze concentraţii foarte mici (sub 2 ppm) de acid sulfuric în respiraţie. Din această cauză, cercetătorii au ancorat acetatul de plumb la o reţea de nanofibre 3D, determinând astfel formarea a multiple situsuri în care acetatul de plumb poate interacţiona cu hidrogenul sulfurat. Monitorizând modificarea de culoare de la alb la maro de la suprafaţa senzorului, cercetătorii au fost capabili să detecteze concentraţii mici, în jur de 400 ppb, de hidrogen sulfurat cu ochiul liber în decursul unui minut.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-12-2019 | creare: 19-06-2018 | Vizite: 4179
Bibliografie
Sensor detects whiff of bad breath, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180606120430.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un mic dispozitiv care elimină rapid respirația urât mirositoare
  • Combaterea respirației urât mirositoare
  • O combinație de bacterii este responsabilă pentru mirosul foarte urât al respirației
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum