Componente mai puțin cunoscute, dar totuși esențiale, ale dietei mediteraneene

©

Autor:

Componente mai puțin cunoscute, dar totuși esențiale, ale dietei mediteraneene
Articolul publicat în Journal of Translational Medicine oferă o perspectivă aprofundată asupra componentelor dietetice subevaluate ale dietei mediteraneene, recunoscută pentru impactul său pozitiv asupra sănătății umane și declarată Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității de UNESCO în 2020.
În timp ce beneficiile consumului de fructe, legume, ulei de măsline și cereale au fost larg studiate, aspecte importante precum consumul de cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe, ierburi și condimente, ouă și produse lactate, precum și vinul roșu, au rămas mai puțin explorate. Aceste componente dietetice oferă o gamă largă de nutrienți esențiali, inclusiv proteine, vitamine, minerale, acizi grași esențiali și fitochimicale cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Studiul subliniază că metodele actuale de evaluare a beneficiilor nutriționale și de sănătate ale dietei mediteraneene au limitări, deoarece nu iau în considerare întregul aport caloric zilnic și proporția de macronutrienți. Mai mult, scorurile și indicii dietetici nu reușesc să capteze pe deplin aspectele culturale, comportamentale și culinare care caracterizează modelul dietetic mediteranean.

În ceea ce privește ouăle, deși sunt percepute ca o sursă majoră de colesterol și un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, studiul evidențiază beneficiile lor nutriționale, inclusiv aportul de proteine de înaltă calitate, vitamine și minerale. Produsele lactate, consumate în regiunile mediteraneene de cel puțin 9.000 de ani, au fost limitate din cauza preocupărilor legate de acizii grași saturați, deși dovezi recente sugerează efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare și a metabolismului.

Nucile și semințele, parte integrantă a dietei mediteraneene, sunt asociate cu un risc redus de boli cardiometabolice, în ciuda unor rezultate mixte privind impactul lor asupra nivelurilor de LDL. Ierburile și condimentele, utilizate pentru a îmbunătăți gustul și aroma alimentelor, sunt bogate în fitochimicale cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene.

Vinul roșu, consumat cu moderație, este considerat o componentă tradițională a dietei mediteraneene, deși ghidurile dietetice actuale recomandă excluderea alcoolului din dietă din cauza efectelor sale carcinogene și dăunătoare asupra sănătății. Cu toate acestea, studiile observaționale indică faptul că un consum moderat de alcool poate reduce semnificativ riscurile de boli cardiovasculare și mortalitatea generală.

În concluzie, revizuirea evidențiază necesitatea unei abordări mai cuprinzătoare în evaluarea și caracterizarea dietei mediteraneene, luând în considerare toate componentele sale dietetice și impactul lor asupra sănătății, pentru a oferi recomandări nutriționale mai precise și eficiente.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-03-2024 | creare: 26-03-2024 | Vizite: 130
Bibliografie
Review explains lesser-known yet vital components of the Mediterranean diet, link: https://www.news-medical.net/news/20240325/Review-explains-lesser-known-yet-vital-components-of-the-Mediterranean-diet.aspx

Image by galyafanaseva on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •