Compuși chimici fluorurați detectați în case și în corpul uman

©

Autor:

Compuși chimici fluorurați detectați în case și în corpul uman
Un studiu recent în revista Environmental Science & Technology avertizează asupra prezenței crescute a unor compuși chimici fluorurați, cunoscuți sub numele de PFAS (Per- și polifluoroalchilice), în medii interioare și în organismul uman. Deși acești compuși au fost folosiți pe scară largă în produse de consum, inclusiv în ambalaje pentru alimente și hârtie igienică, există preocupări crescute legate de efectele lor nocive asupra sănătății.
Studiul a analizat peste 300 de eșantioane de praf, apă potabilă, ser și urină de la 81 de persoane din SUA. Rezultatele au arătat că, deși PFAS tradiționale precum PFOS și PFOA au fost detectate, versiunile mai scurte ale acestor compuși, cunoscute sub numele de „PFAAs cu lanț scurt” și „PFAAs cu lanț ultra-scurt”, au fost de asemenea prezente în concentrații similare sau chiar mai mari.

Interesant este că nivelurile de PFAAs au fost semnificativ mai scăzute în locuințele fără covoare și în cele care erau aspirate regulat. De asemenea, studiul sugerează că doar aproximativ 20% din sarcina totală de PFAA în organismul uman provine din praf și apă, ceea ce indică faptul că acești compuși provin în principal din alte surse, cum ar fi produsele de consum.

Cercetătorii subliniază necesitatea unor investigații suplimentare pentru a înțelege mai bine nivelurile acestor compuși, sursele lor și impactul lor asupra sănătății umane.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-10-2023 | creare: 13-10-2023 | Vizite: 328
Bibliografie
'Ultrashort' PFAS compounds detected in people and their homes, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231011182212.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: