Tulburările de somn pot duce la pierderea densității osoase

©

Autor:

Tulburările de somn pot duce la pierderea densității osoase
Somnul insuficient - o problemă asociată cu riscul unor afecțiuni cronice, ar putea fi și un factor de risc pentru pierderea densității osoase. Cercetătorii au descoperit în sângele bărbaților sănătoși un nivel scăzut pentru markerul de formare osoasă, în timp ce markerul de resorbție osoasă a rămas același, după trei săptămâni de privare de somn și perturbare a ritmului circadian - asemănător trecerii de la un fus orar la altul, sau programului de lucru în schimburi.

„Balanța dezechilibrată între formarea de os nou și descompunerea osoasă ar putea duce la osteoporoză și risc crescut de fracturi”, a declarat Dr. Christine Swanson de la Universitatea din Colorado. „Dacă vor fi identificate ca factor de risc pentru osteoporoză, tulburările cronice de somn ar putea explica de ce nu s-a gasit o cauză clară pentru jumătate din totalul cazurilor de osteoporoză (aproximativ 54 de milioane) din Statele Unite”, a adăugat aceasta.

Subiecții studiului au petrecut trei săptămâni în condiții de laborator, culcându-se în fiecare seară cu patru ore mai târziu decât în seara precedentă, rezultând o „zi” de 28 de ore. Bărbații au dormit doar 5,6 ore într-o perioadă de 24 de ore. Astfel, au fost replicate condițiile unei deplasări cu patru fusuri orare spre vest în fiecare zi.

După cele trei săptămână, toți bărbații aveau un nivel semnificativ mai scăzut al markerului de formare osoasă în sânge. La bărbații în vârstă nivelul a fost mai scăzut decât la bărbații tineri. Markerul de descompunere osoasă a rămas la același nivel.

În continuare, sunt necesare mai multe studii, pentru a confirma aceste concluzii și pentru a cerceta acest efect și la femei.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-04-2017 | creare: 05-04-2017 | Vizite: 1837
Bibliografie
Prolonged sleep disturbance can lead to lower bone formation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170402111317.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburările de somn cresc riscul unui accident vascular cerebral (meta-analiză)
  • Absența somnului REM este direct asociată cu pofta de alimente dulci și bogate în grăsimi
  • Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
  •