Un nou studiu arată că lipsa somnului crește cantitatea de țesut adipos abdominal

©

Autor:

Un nou studiu arată că lipsa somnului crește cantitatea de țesut adipos abdominal
Cercetătorii de la Mayo Clinic au descoperit că lipsa unui somn de durată suficientă, în combinație cu un consum de alimente în exces, duce la un aport crescut de calorii și, în consecință, la acumularea de țesut adipos abdominal, mai ales la nivelul organelor. Mai exact, ar fi vorba de o creștere a nivelelor de grăsime de 11% la nivelul abdomenului și de 9% în jurul organelor.
Conform doctorului Naima Covassin, cercetător de medicină cardiovasculară la Mayo Clinic, mai mult de o treime din americani aleg să doarmă mai puțin decât ar fi necesar, din cauza serviciului și a dispozitivelor tehnologice pe care le folosesc în timpul perioadelor în care ar trebui să doarmă. În plus, datorită unui interval mai mare de timp în care sunt treji, aceștia consumă o cantitate crescută de mâncare, fără să compenseze acest obicei prin activitate fizică sporită.

În mod normal, grăsimea se depozitează la nivel subcutanat. Însă, în lipsa somnului, acest țesut adipos este redirecționat către organe, în jurul cărora se depune. Importanța studiului este dată de caracterul parțial ireversibil al acestor modificări, deoarece compensarea unei cantități insuficiente de somn nu are efect de mobilizare a grăsimii de la acel nivel, astfel crescând riscul de apariție a obezității și a afecțiunilor cardiovasculare și metabolice.

Eșantionul studiului a fost reprezentat de 12 persoane care au fost împărțite în funcție de cantitatea de somn pe care urmau să o aibă. Aceștia au avut libertate deplină de alegere a regimului pe care doresc să îl urmeze, cercetătorii analizând aportul și consumul caloric individual, greutatea corporală și distribuția țesuturilor adipoase ale fiecăruia.

Participanții care nu au beneficiat de o cantitate de somn suficientă au înregistrat un aport caloric crescut cu 300 de calorii față de colegii lor care au dormit normal. De asemenea, aceștia au consumat cu 13% mai multe proteine și 17% mai multe lipide, creșterea aceasta a aportului nutrițional fiind înregistrată în special în primele zile, astfel că ulterior au revenit la obiceiurile inițiale.

Creșterea în greutate a acestora nu a fost marcată, mai exact aceasta înregistrând jumătate de kilogram. Cu toate acestea, în urma investigațiilor imagistice realizate prin intermediul tomografiei computerizate (CT), s-a detectat o acumulare de țesut adipos visceral, ce altfel s-ar fi omis prin evaluarea exclusivă a greutății.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-03-2022 | creare: 30-03-2022 | Vizite: 352
Bibliografie
Lack of sleep increases unhealthy abdominal fat, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220328165327.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
  • Tulburările de somn pot duce la pierderea densității osoase
  • Persoanele cu diabet și care adorm târziu ar putea avea un risc mai mare de depresie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum