Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit

Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit

©

Autor:

Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit

Un studiu publicat recent în jurnalul È™tiinÈ›ific American Journal of Public Health sugerează existenÈ›a beneficiilor la nivel psihologic ale consumului de fructe È™i legume, dincolo de concepÈ›ia tradiÈ›ională conform căreia o dietă bogată în fructe È™i vegetale poate scade riscul de cancer È™i boli cardiovasculare.


Cercetarea a remarcat în rândul persoanelor care au consumat zilnic circa 8 porÈ›ii de fructe È™i vegetale, timp de cel puÈ›in 24 de luni, o ameliorare a gradului de satisfacÈ›ie.


La studiu au participat 12,385 de persoane È™i a constat în consemnarea într-un jurnal alimentar a constituienÈ›ilor din dietă È™i implicit, aprecierea gradului de satisfacÈ›ie È™i bunăstare psihologică în decursul anilor 2007, 2009 È™i 2013. Rezultatele au fost ajustate astfel încât să nu fie influenÈ›ate de efectele asupra satisfacÈ›iei ale creÈ™terii veniturilor sau a altor circumstanÈ›e personale.


Astfel, cercetătorii au observat ascensiunea treptată a gradului de satisfacÈ›ie È™i stare de bine consecutivă creÈ™terii consumului de fructe È™i vegetale cu câte o porÈ›ie, până la 8 porÈ›ii într-o zi.


ImplicaÈ›iile studiului în ceea ce priveÈ™te politicile de sănătate publică constau în modificarea percepÈ›iei oamenilor față de consumului recomandat de fructe È™i vegetale. Mai mult decât ameliorarea stării de sănătate È™i reducerea riscului de boală, autorii studiului susÈ›in că nerespectarea acestei recomandări ar putea altera starea de fericire È™i satisfacÈ›ie asupra vieÈ›ii, în contextul stilului de viață È™i al dietei nesănătoase.


O primă etapă a studiului a analizat datele colectate cu ocazia campaniei Australian Go for 2&5 , care promovează consumul a 2 porÈ›ii de fructe È™i 5 porÈ›ii de legume È™i vegetale în fiecare zi.


Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel puțin 5 porții de fructe și legume zilnic, cel puțin 400 de grame, dintre care 2-3 porții să fie reprezentate de fructe și minimum 3 să fie legume și vegetale.

 


Data actualizare: 11-04-2021 | creare: 14-07-2016 | Vizite: 1557
Bibliografie
Eating more fruit and vegetables can substantially increase happiness levels, link: https://medicalxpress.com/news/2016-07-fruit-vegetables-substantially-happiness.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiÈ›i? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanÈ›e
  • Râsul È™i fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum