Consumul de ceai ar putea reduce riscul mortalității cu 24%

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul de ceai ar putea reduce riscul mortalității cu 24%
Un studiu realizat în Franța pe 131000 de persoane arată că un consum regulat de ceai are un efect remarcabil în reducerea riscului mortalității (-24%), mai puțin în cazul celei cauzate de boli cardiovasculare.

Profesorul Nicolas Danchin, conducătorul studiului a menționat că dintre ceai și cafea, prima variantă ar fi cea mai avantajoasă pentru sănătate.
Echipa coordonată de acesta a investigat efectele cafelei și cele ale ceaiului asupra mortalității cauzate de boli cardiovasculare și a celei de alte cauze, în cazul unor persoane cu risc mic de boli ale inimii.

Participanții la studiu, cu vârste cuprinse între 18 și 95 de ani au fost monitorizați timp de 3 ani și jumătate și au notat zilnic într-un chestionar cantitatea de ceai sau de cafea consumată: deloc, 1-4 cești, mai mult de 4 cești pe zi.

S-au observat următoarele:
  • consumatorii de cafea aveau un risc cardiovascular ușor  mai mare, în principal și din cauza asocierii cafelei cu tutunul.
  • cei care nu consumau cafea aveau o formă fizică mai bună și erau mai activi  (45% dintre subiecți)
  • consumatorii de ceai erau mai degrabă nefumători, față de cei care nu consumau această băutură (doar 24-29% dintre aceștia fumau)
  • persoanele care consumau o cantitate moderată de ceai erau cu 43% mai activiti fizic
  • s-a observat că aceia care au consumat regulat ceai s-au bucurat de o tensiune a sângeului mai mică, prin comparație cu cei care nu consumau deloc.
  • femeile beau mai mult ceai, iar bărbații, mai multă cafea.
  • dacă în privința efectului protector cardiovascular, rezultatele au fost neglijabile, ceaiul a micșorat rata mortalității din alte cauze cu 24%
  • cele mai bune efecte ale ceaiului în privința speranței de viață au fost observate la fumători și la cei care s-au lăsat de fumat.

Rezumând, autorii au menționat că în ansamblu, băutorii de ceai au o stare de sănătate mai bună decât cei care preferă cafeaua, făcând în general alegeri mai inspirate când vine vorba de stilul de viață.

Sursa: European Society of Cardiology, citată de Medical Xpress

Data actualizare: 09-09-2014 | creare: 09-09-2014 | Vizite: 2213
Bibliografie
Drinking tea reduces non-CV mortality by 24 percent, link: https://medicalxpress.com/news/2014-08-tea-non-cv-mortality-percent.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul regulat de ceai modulează eficiența creierului
  • Cafea vs ceai verde sau negru - ce să alegem?
  • Consumul de ceai crește speranța de viață
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum