Cafea vs ceai verde sau negru - ce să alegem?

©

Autor:

Cafea vs ceai verde sau negru - ce să alegem?

Ceaiul verde, ceaiul negru şi cafeaua sunt larg utilizate în prezent, iar studiile realizate în acest sens au demonstrat existența anumitor beneficii şi a unor riscuri legate de aceste trei produse.
Ce să alegem între cafea, ceai verde și ceai negru? Răspunsul poate varia de la o persoană la alta, în funcție de starea sa de sănătate şi de afecțiunile asociate. În continuare vom prezenta în detaliu valoarea nutritivă a fiecărui din cele trei produse, beneficiile pe care acestea le au asupra organismului uman şi riscurile asociate consumării acestor produse.

Valoarea nutritivă a ceaiului verde, a ceaiului negru şi a cafelei

Ceai verde

În compoziția ceaiului verde se găseşte un număr crescut de polifenoli (antioxidanți) şi catechine (epigalocatechină, epicatechina, epicathechina galat şi epigalocatechina-3-galat, substanțe chimice cu puternice proprietăți antioxidante). De asemenea, în componența ceaiului verde se găsesc din abundență betacaroten, cafeină, acid folic, alcaloizi (precum teofilina, teobromina, xantina, dimetilxantina şi adenina) şi fluorină.

Valoarea nutrițională a ceaiului verde, estimată la 100 de grame de produs, este după cum urmează: 8,7 g de fibre alimentare, 24,5 g de proteine, 327 mg de calciu, 1 mg magneziu, 8 mg de potasiu, 293 g de calorii, 50 mg de sodiu, 2,8 g grăsimi, 24,3 mg fier, 0,18 mg mangan şi 313 mg fosfor.

Ceai negru

Ceaiul negru deține în componență o cantitate crescută de teină şi teofilină, substanțe cu proprietăți energizante care cresc vigilența. De asemenea, în componența ceaiului verde se află o cantitate crescută de polifenoli, antioxidanți, uleiuri volatile, flavonoizi şi catechine.

Valoarea nutrițională a ceaiului negru, estimată la 100 grame de produs, este după cum urmează: fosfor, potasiu, fluor, iod, fosfor, vitamină C, vitamină B1, vitamină B2.

Cafea

Principala sursă de cafea este reprezentată de arborele de cafea. În compoziția cafelei se află cantități crescute de cafeină, tiamină, gaiacol, putresceine, tanină, aciduacetaldehidă, acid clorogenic, acid citric, polifenoli, acid clorogenic şi alte substanțe cu proprietăți antioxidante. De asemenea, în componența cafelei se află vitamină B3, vitamină B5, mangan, vitamină B2, magneziu şi potasiu în cantități reduse,

Conform studiilor realizate în acest sens, o ceaşcă de cafea poate asigura din doza zilnică recomandată aproximativ 11% din vitamina B2, 6% din vitamina B5, 2% din magneziu, 2% din vitamina B3, 3% din mangan şi 3% din potasiu. [1], [2], [3]

Printre beneficiile ceaiului verde:

  • Reducerea nivelului seric de colesterol rău (LDL colesterol) şi de trigliceride
  • Protejează sistemul cardiovascular şi previne apariția bolilor cardiace
  • Puternic efect antioxidant, datorită conținutului crescut de substanțe antioxidante. Ceaiul verde duce la reducerea stresului oxidativ şi protejează organismul impotriva acțiunii radicalilor liberi.
  • Creşte rata de metabolizare a organismului
  • Scade riscul de apariție a diabetul zaharat de tip II, prin reducerea nivelului seric de glucoză şi îmbunătățirea sensibilității la insulină
  • Îmbunătățirea funcțiilor cerebrale şi previne apariția accidentului vascular cerebral
  • Încetineşte procesele de îmbătrânire ale organismului, datorită conținutului crescut de antioxidanți şi vitamină E.
  • Menținerea sănătății dentare
  • Ameliorarea anumitor afecțiuni dermatologice, datorită proprietăților anticarcinogenice şi antiinflamatorii deținute.
  • Facilitează detoxifierea organismului
  • Poate fi util în cadrul curelor de slăbire, pentru scăderea în greutate.
  • Larg utilizat în cosmetică, datorită proprietăților sale antioxidante.
  • Treduce nivelul de stres şi îmbunătățeşte somnul.
  • Creşte absorbția de nutrienți alimentari.
  • Datorită conținutului crescut de epigalocatechină galat, ceaiul verde protejează organismul împotriva dezvoltării proceselor cancerigene şi creşte nivelul de energie în organism.
  • Previne apariția poliartritei reumatoide.
  • Reduce pofta de mâncare.


Beneficiile ceaiului negru:

  • Creşte nivelul de energie din organism, datorită conținutului crescut de teină şi teofilină
  • Previne degradarea celulelor din organism şi a ADN-ului, datorită conținutului crescut de antioxidanți
  • Scade riscul de apariție a cancerului ovarian la femei
  • Util în combaterea stresului psiho-emoțional
  • Îmbunătățeşte activitățile cerebrale, datorită cantităților reduse de cafeină
  • Îmbunătățeşte atenția şi capacitatea de concentrare
  • Ameliorarează simptomatoligia specifică afecțiunilor gastro-intestinale
  • Are efect antidiareic
  • Reduce inflamațiile intestinale
  • Reduce simptomatologia specifică sindromului de intestin iritabil
  • Protejează sistemul cardiovascular şi previne apariția afecțiunilor cardiace, datorită conținutului crescut de antioxidanți
  • Reduce colesterolul seric şi previne apariția aterosclerozei
  • Stimulează funcția muşchiului cardiac
  • Previne apariția bolii Parkinson, prin reducerea nivelului de hormoni ai stresului şi îmbunătățirea memoriei
  • Util în menținerea sănătății orale, prevenind apariția cariilor
  • Reglează greutatea corporală
  • Ajută la combaterea celulitei
  • Util în cadrul dietelor alimentare, facilitând scăderea ponderală
  • Stimulează şi întăreşte sistemul imunitar
  • Este util în combaterea cearcănelor
  • Previne apariția răcelii şi a gripei
  • Are efect calmant şi cicatrizant în cazul arsurilor solare
  • Previne apariția cancerului
  • Util în combaterea cistitei, a diareei, a pneumoniei şi a infecției cu Herpes simplex
  • Ajută la consolidarea oaselor şi a țesutului conjunctiv
  • Ajută la menținerea sănătății părului.


Ceaiul verde şi ceaiul negru provin din aceeaşi plantă, cunoscută sub denumirea Camellia Sinensis. Diferența între cele două tipuri de ceaiuri constă în modul de prelucrare a frunzelor plantei: pentru obținerea ceaiului verde, frunzele plantei sunt aburite şi uscate, pe când, în cazul ceaiului negru, frunzele sunt uscate şi zdrobite.

Principalele beneficii ale cafelei:

  • Sursă importantă de substanțe nutritive şi antioxidante
  • Protejează împotriva apariției afecțiunilor cardiovasculare
  • Reduce riscul de apariție a bolilor neurologice
  • Îmbunătățeşte performanța fizică
  • Reduce riscul de apariție a afecțiunilor neoplazice. [1], [2], [3]

Riscuri asociate consumului de ceai verde, de ceai negru şi de cafea

Riscurile asociate consumului de ceai verde

Ca orice produs natural, ceaiul verde poate avea şi anumite efecte negative asupra organismului. Dintre acestea amintim:

  • Creşterea acidității gastrice datorită conținutului crescut de L-teamină (tocmai din această cauză este contraindicată consumarea ceaiului pe stomacul gol).
  • Datorită conținutului crescut de cafeină, consumul excesiv de ceai verde poate duce la apariția insomniei.
  • Ceaiul verde poate interfera cu anumite tratamente, precum medicația anticoagulantă, medicația antidepresivă sau antibioterapia cu chinolone.
  • Creşte riscul de apariție a palpitațiilor şi a tulburărilor de ritm cardiac
  • Creşte valorile tensiunii arteriale.
  • Favorizează apariția glaucomului.
  • Poate provoca apariția diareei şi a durerilor de cap.
  • Ceaiul verde este contraindicat în cazul persoanelor cu deficit de fier sau cu anemie.

Printre efectele negative ale ceaiului negru amintim:

  • Creşterea acidității gastrice
  • Apariția insomniilor
  • Scade nivelul seric de sodiu şi de potasiu
  • Crește valorile tensionale
  • Agravează simptomatologia ulcerului gastric
  • Împiedică absorbția fierului în organism
  • Poate avea efecte negative asupra sarcinii.

Efectele negative pe care cafeaua le poate avea:

  • Apariția insomniei
  • Creşterea incidenței palpitațiilor cadiace
  • Favorizează apariția nervozității
  • Creşte valorile tensionale (contraindicată în cazul bolnavilor hipertensivi)
  • Efecte negative asupra fătului, în cazul femeilor însărcinate.


Studiile realizate în acest sens au demonstrat nocivitatea cafelei, atunci când aceasta este consumată amestecată cu lapte şi zahăr. [1], [2], [3]

Concluzii

Cantitatea totală de cafeină prezentă în 200 ml de ceai verde este de 20 mg, iar în cazul a 200 ml de ceai negru, este de 40 mg. Spre deosebire de acestea, cantitatea totală de cafină deţinută în 200 ml cafea este de 80 mg - de două sau de trei ori mai mare faţă de cantitatea deţinută în ceaiuri.


Din cauza acestui conţinut crescut de cafeină, precum și a riscului crescut de a crea dependenţă şi efectelor negative mult mai severe asupra organismului uman, specialiştii din domeniul medicinei recomandă consumarea ceaiului negru şi a ceaiului verde şi renunţarea la consumul de cafea.


Data actualizare: 05-12-2019 | creare: 05-12-2019 | Vizite: 3046
Bibliografie
1. Green Tea vs. Coffee, Which One Is Better For You, link: https://www.lifehack.org/449759/green-tea-vs-coffee-which-one-is-better-for-you
2. Green Tea vs Black Tea: Which One Is Healthier?, link: https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-vs-black-tea
3. Coffee or Tea? An RD Weighs in on Which Is Healthier, link: https://www.health.com/food/coffee-or-tea-an-rd-weighs-in-on-which-is-healthier
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ceai fierbinte poate contribui la apariția cancerului
  • Consumul regulat de ceai modulează eficiența creierului
  • Consumul de ceai crește speranța de viață
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.