Consumul de îndulcitori artificiali vs zaharuri adăugate în alimentația copiilor din Marea Britanie

©

Autor:

Consumul de îndulcitori artificiali vs zaharuri adăugate în alimentația copiilor din Marea Britanie

Un studiu publicat recent în European Journal of Nutrition explorează asocierea dintre consumul de produse îndulcite cu îndulcitori artificiali și aportul de energie totală, apă, alimente și băuturi ultraprocesate, precum și zaharurile adăugate în rândul copiilor din Marea Britanie cu vârste între 4 și 18 ani. Acest studiu adresează problema consumului excesiv de zaharuri adăugate, asociat cu riscuri crescute de tulburări cardiometabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea și evenimentele cardiovasculare.

Context

Consumul excesiv de zaharuri adăugate este asociat cu un risc crescut de afecțiuni cardiometabolice. Un studiu anterior estima că, în Marea Britanie, copiii consumă aproximativ 12% din energia lor dietetică din zaharuri adăugate, aproape dublu față de recomandările Guvernului Britanic și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care sunt de 5%. În acest context, consumul de băuturi îndulcite cu îndulcitori artificiali a fost promovat ca o alternativă mai sănătoasă pentru a reduce consumul de zahăr și a combate obezitatea infantilă.

Despre studiul actual

Studiul a presupus că un consum mai mare de produse îndulcite cu îndulcitori artificiali duce la formarea unor tipare dietetice mai puțin favorabile, caracterizate prin includerea unor cantități mai mari de alimente ultraprocesate și cantități mai mici de alimente minim procesate. Datele au fost colectate din cadrul Survey-ul Național de Dietă și Nutriție din Marea Britanie (NDNS) între 2008 și 2019, incluzând un total de 5.922 de copii cu o vârstă mediană de 10 ani.

Studiul a clasificat 140 de produse ca fiind îndulcite cu îndulcitori artificiali, iar participanții au fost împărțiți în patru grupuri, pe baza concentrației de consum de produse îndulcite cu îndulcitori artificiali: fără îndulcitori artificiali, consum redus, consum moderat și consum ridicat.

Rezultate

Studiul a evidențiat diferențe etnice semnificative, 97% dintre consumatorii de produse îndulcite cu îndulcitori artificiali de nivel înalt fiind de etnie albă în 2008/09, comparativ cu 81% în grupul non-consumatorilor de îndulcitori artificiali. În ceea ce privește consumul de apă, s-a observat o scădere a acestuia pe măsură ce consumul de produse îndulcite cu îndulcitori artificiali a crescut, în special în grupul cu consum ridicat.

În perioada 2008-2009, 70,4% dintre participanți consumau produse îndulcite cu îndulcitori artificiali, cu un aport mediu zilnic de 256,5 g. Totuși, nu au existat schimbări semnificative în prevalența și aportul mediu de îndulcitori artificiali pe parcursul studiului. De asemenea, consumul de apă și alimente ultraprocesate non-băuturi a fost mai scăzut în rândul consumatorilor de produse îndulcite cu îndulcitori artificiali.

Concluzii

Studiul sugerează că consumatorii de produse îndulcite cu îndulcitori artificiali au schimbat riscurile legate de băuturile îndulcite cu zahăr cu riscuri legate de alimentele ultraprocesate. Deși aceștia au redus consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, au compensat cu alimente ultraprocesate precum gustări și mese gata preparate. De asemenea, consumul de produse îndulcite cu îndulcitori artificiali nu a fost consistent asociat cu o scădere a aportului de zahăr adăugat în rândul copiilor, iar beneficiile inițiale s-au estompat pe măsură ce a trecut timpul.

Studiul evidențiază faptul că, deși dieta copiilor a cunoscut îmbunătățiri în unele privințe, aceste îmbunătățiri au fost cele mai lente în cazul copiilor care consumau cele mai multe produse îndulcite cu îndulcitori artificiali. Aceasta sugerează că produsele îndulcite cu îndulcitori artificiali ar putea face parte dintr-un tipar alimentar mai puțin sănătos, iar promovarea acestora ar putea reprezenta o oportunitate pierdută de a încuraja un consum mai mare de apă.

Limitări

Autorii menționează câteva limitări ale studiului, inclusiv utilizarea datelor transversale, care nu permit urmărirea modificărilor individuale ale dietei pe parcursul timpului. De asemenea, există posibilitatea ca factori de confuzie ne măsurați să fi influențat rezultatele, iar colectarea datelor poate subestima consumul real de îndulcitori artificiali.


Data actualizare: 30-06-2025 | creare: 30-06-2025 | Vizite: 141
Bibliografie
Seesen, M. et al. (2025) Association of low-calorie sweetened product consumption and intakes of free sugar and ultra-processed foods in UK children: a national study from 2008 to 2019. European Journal of Nutrition. 64, 230. DOI: 10.1007/s00394-025-03740-8, https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-025-03740-8

Image by freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Zahărul îi face pe copii hiperactivi
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Percepția gustului dulce este dictată de gene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum