Consumul de legume verzi poate contribui la menținerea sănătății inimii

©

Autor:

Consumul de legume verzi poate contribui la menținerea sănătății inimii
Pe lângă avantajele descoperite până în prezent, se pare că legumele verzi au efecte benefice și asupra sănătății inimii. În această categorie putem include: varza Kale, pătrunjelul, brocoli, spanacul, salata iceberg și varza. Vitamina K1 care se găsește în plante mai poartă și denumirea de filochinonă.

Conform studiului publicat în The Journal of Nutrition, legumele cu frunze verzi conțin o cantitate crescută de vitamina K, fapt ce le recomandă pentru buna funcționare a inimii. De asemenea, vitamina K are un rol cheie pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui. Lipsa acesteia crește riscul de hemoragie, osteoporoză, fracturi osoase și hipertrofie ventriculară stângă (LVH). Având în vedere faptul că ventriculul stâng pompează cea mai mare cantitate de sânge, este vital pentru funcționarea normală a inimii și implicit a întregului organism.

Acest studiu s-a concentrat pentru prima dată asupra stabilirii conexiunii dintre vitamina K și funcționarea inimii la adolescenți. Cercetătorii au supus analizei această categorie de vârstă din cauza faptului că anomaliile cardiace din copilărie cresc riscul de boli cardiovasculare la maturitate. 

În cadrul cercetării, specialiștii de la Institutul de Prevenire Georgia, Universitatea Augusta  au examinat 766 de adolescenți sănătoși (jumătate fete și cealaltă jumatate băieți), cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. Aceștia au fost analizați timp de 7 zile, folosind raporturi de auto-evaluare și dispozitive de monitorizare. Ventriculul stâng a fost verificat cu ajutorul ecografiei cardiace.

Rezultatele au arătat că adolescenții care au consumat o cantitate scăzută de vitamina K prezentau ventriculul stâng afectat, în comparație cu cei care au consumat valoarea potrivită. Cu alte cuvinte, cu cât adolescenții au consumat mai multă vitamina K1, cu atât riscul de a dezvolta LVH a scăzut. Aproximativ 10% din adolescenții analizați aveau LVH la diferite stadii de dezvoltare, prezentând ventriculul mărit sau pereții îngroșați.

Chiar dacă mai sunt necesare cercetări suplimentare, rezultatele actuale pot orienta către consumul de vitamina K pentru a preveni bolile cardiovasculare.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 11-01-2019 | creare: 09-10-2017 | Vizite: 1567
Bibliografie
Sursa: Leafy greens may contribute to a healthy heart, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319645.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina K poate reduce riscul de fracturi de șold al persoanelor vârstnice
  • Influența vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate
  • Efectele vitaminei K asupra sănătății osoase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum