Influența vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate

Influența vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate

©

Autor:

Influența vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate
Cercetătorii de la Institutul Karoliska din Suedia au analizat, într-un nou studiu, felul în care utilizarea de suplimente alimentare cu vitamina K poate influenÈ›a în mod pozitiv procesul de îmbătrânire a organismului. Potrivit oamenilor de È™tiință, vitamina K modulează dinamica dintre dietă, microbiom È™i starea de sănătate, astfel că eforturile actuale în domeniul biomedical se concentrează asupra identificării mecanismelor prin care compoziÈ›ia bacteriană a microbiomului intestinal È™i metabolismul se influenÈ›ează reciproc.
Autorii explică faptul că, la nivel global, populaÈ›ia cu vârste de peste 60 de ani a depășit numeric cea a copiilor de până în cinci ani, iar estimările sugerează că acest grup populaÈ›ional va înregistra 2,1 milioane de oameni până în anul 2050. Prin urmare, aceÈ™tia apreciază că este necesară identificarea unor metode de prevenire a afecÈ›iunilor cronice È™i a impactului acestora din punct de vedere fiziologic.

Potrivit studiului GBD din 2019, o dietă de calitate slabă se plasează, în topul factorilor de risc ai mortalității, pe locul 2 la persoanele de sex feminin È™i pe locul 3 la cele de sex masculin, reprezentând, procentual, 13,5% È™i 14,6%, respectiv, din cauzele de deces la nivel mondial. Mai mult, Comisia EAT afirmă că, dacă oamenii ar renunÈ›a la o dietă industrializată È™i ar adopta una pe bază de plante, 11 milioane de decese ar putea fi evitate anual.

Vitamina K se găseÈ™te preponderent în legumele verzi, însă un aport redus al acesteia se obÈ›ine È™i în urma consumului alimentelor pe care le mâncăm de zi cu zi, precum burgeri, pizza sau cartofi prăjiÈ›i, deoarece aceasta este una dintre componentele uleiurilor vegetale folosite în cadrul procesului de preparare a mâncării. Cu toate acestea, o formă a vitaminei K, anume K2, este un produs secundar de biosinteză a bacteriilor din microbiomul intestinal, însă se poate procura È™i din brânzeturi. Autorii au descoperit, în decursul studiului, că vitamina K este stocată în cantitate mică în organism, prin urmare rezervele se epuizează rapid È™i este necesar aportul acesteia prin dietă.

Proteinele dependente de vitamina K sunt implicate în numeroase procese fiziologice. Spre exemplu, protrombina este una dintre proteinele responsabile de coagulare, iar proteinele Gla extrahepatice joacă un rol important în integritatea structurilor osoase È™i vasculare. Mai mult, vitaminele K1 È™i K2 provenite din dietă pot influenÈ›a procesul de apariÈ›ie a bolii Alzheimer, în sensul protejării creierului de depozitele de amiloid caracteristice afecÈ›iunii.

sursa: News Medical
foto: ratmaner/Shutterstock.com

Data actualizare: 16-06-2023 | creare: 16-06-2023 | Vizite: 411
Bibliografie
Unlocking the key to healthy aging: the influence of vitamin K on the diet-microbiome-health axis, link: https://www.news-medical.net/news/20230614/Unlocking-the-key-to-healthy-aging-the-influence-of-vitamin-K-on-the-diet-microbiome-health-axis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele vitaminei K asupra sănătății osoase
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum