Influența vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate

Autorii explică faptul că, la nivel global, populaÈ›ia cu vârste de peste 60 de ani a depășit numeric cea a copiilor de până în cinci ani, iar estimările sugerează că acest grup populaÈ›ional va înregistra 2,1 milioane de oameni până în anul 2050. Prin urmare, aceÈ™tia apreciază că este necesară identificarea unor metode de prevenire a afecÈ›iunilor cronice È™i a impactului acestora din punct de vedere fiziologic.
Potrivit studiului GBD din 2019, o dietă de calitate slabă se plasează, în topul factorilor de risc ai mortalității, pe locul 2 la persoanele de sex feminin È™i pe locul 3 la cele de sex masculin, reprezentând, procentual, 13,5% È™i 14,6%, respectiv, din cauzele de deces la nivel mondial. Mai mult, Comisia EAT afirmă că, dacă oamenii ar renunÈ›a la o dietă industrializată È™i ar adopta una pe bază de plante, 11 milioane de decese ar putea fi evitate anual.
Vitamina K se găseÈ™te preponderent în legumele verzi, însă un aport redus al acesteia se obÈ›ine È™i în urma consumului alimentelor pe care le mâncăm de zi cu zi, precum burgeri, pizza sau cartofi prăjiÈ›i, deoarece aceasta este una dintre componentele uleiurilor vegetale folosite în cadrul procesului de preparare a mâncării. Cu toate acestea, o formă a vitaminei K, anume K2, este un produs secundar de biosinteză a bacteriilor din microbiomul intestinal, însă se poate procura È™i din brânzeturi. Autorii au descoperit, în decursul studiului, că vitamina K este stocată în cantitate mică în organism, prin urmare rezervele se epuizează rapid È™i este necesar aportul acesteia prin dietă.
Proteinele dependente de vitamina K sunt implicate în numeroase procese fiziologice. Spre exemplu, protrombina este una dintre proteinele responsabile de coagulare, iar proteinele Gla extrahepatice joacă un rol important în integritatea structurilor osoase È™i vasculare. Mai mult, vitaminele K1 È™i K2 provenite din dietă pot influenÈ›a procesul de apariÈ›ie a bolii Alzheimer, în sensul protejării creierului de depozitele de amiloid caracteristice afecÈ›iunii.
sursa: News Medical
foto: ratmaner/Shutterstock.com
Data actualizare: 16-06-2023 | creare: 16-06-2023 | Vizite: 411
Bibliografie
Unlocking the key to healthy aging: the influence of vitamin K on the diet-microbiome-health axis, link: https://www.news-medical.net/news/20230614/Unlocking-the-key-to-healthy-aging-the-influence-of-vitamin-K-on-the-diet-microbiome-health-axis.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Stresul anihilează efectele benefice ale grăsimilor sănătoase
- Probioticele ar putea proteja împotriva efectelor toxice ale substanțelor chimice acumulate în organism
- Dieta ca armă împotriva bolilor - mecanisme moleculare și potențial terapeutic
- Beneficiile pentru sănătate și mediu ale produselor pe bază de plante, evidențiate de o nouă cercetare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Clorocalcin si vitamina k
- Amanare menstruatie
- Alimentele cu vitamina K sunt de evitat daca am mutatii heterozigote MTHFR si PAI???
- Vitamina K pentru oprirea menstruatiei...
- Vitamina k si sarcina
- Vitamina k ajuta la amanarea mentruatiei?
- Menstruația și vitamina k