Consumul de soia influențează pozitiv diabetul zaharat și bolile de inimă

©

Autor:

Consumul de soia influențează pozitiv diabetul zaharat și bolile de inimă

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Nutrients a concluzionat că un consum regulat de soia și produse din soia poate oferi protecție față de diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare, două dintre cauzele majore ale decesului la nivel mondial. (1, 2)

Pentru a ajunge la aceste rezultate o echipă de cercetătorii din China a realizat o meta-analiză. Astfel, au fost studiate 45 de studii științifice din care 29 au avut rezultate valide. Dintre acestea nouă articole priveau efectele consumului de soia asupra diabetului zaharat și 20 cercetau efectele soia asupra bolilor cardiovasculare. Cele 29 de studii au totalizat 1,6 milioane de participanți. (3)

Proteinele din soia vs proteinele animale

Soia este o sursă bogată de proteine, cu 18% proteine. Mai mult, conține lecitină, acizi grași polinesaturați, isoflavoni și fibre. De asemenea, conține toți aminoacizii esențiali prezenți în proteinele animale și zero colesterol.

De cealaltă parte, proteinele animale conțin și ele toți aminoacizii esențiali omului dar și colesterol și grăsimi, factori pentru bolile cronice.

Produsele de soia fermentate au, la rândul lor, rol antioxidant, efecte antiinflamatoare și oferă protecție față de consumul ridicat de grăsimi. De asemenea, contribuie la prevenirea osteoporozei. Totuși pregătirea termică a soia poate distruge isoflavonoizii.

Cum rămâne cu legătura dintre consumul de soia și un risc mai mic de diabet și boli de inimă? Se pare că o concentrație redusă a acizilor BCAA, conținutul ridicat de proteine, izoflavonii, grăsimile nesaturale, lecitina și stigmasterolul din soia sunt asociate unui risc mai mic de diabet și boli cardiovasculare.

Ce probleme poate pune consumul regulat de soia? Cu excepția persoanelor care au alergie la soia, se pare că acest aliment este sigur cel puțin pe termen scurt. Printre efectele secundare ale consumului de soia se află problemele digestive precum constipația sau diareea. Soia poate cauza probleme pentru persoanele care suferă de boli tiroidiene. Nu este indicată în sarcină deoarece soia conține anumite substanțe cu proprietăți asemănătoare estrogenului și pot face rău fătului. Nu se știe dacă este sigură în alăptare. (4)

sursa: News Medical
foto: nnattalli / Shutterstock


Data actualizare: 16-03-2023 | creare: 16-03-2023 | Vizite: 628
Bibliografie
1. How does soy consumption affect the risk of type 2 diabetes and cardiovascular diseases?, link: https://www.news-medical.net/news/20230315/How-does-soy-consumption-affect-the-risk-of-type-2-diabetes-and-cardiovascular-diseases.aspx
2. The top 10 causes of death, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
3. Soy Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes and Cardiovascular Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis, link: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/6/1358
4. Soy, link: https://www.nccih.nih.gov/health/soy
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alimente din soia a fost asociat cu reducerea riscului de cancer
  •