Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus prin înlocuirea unui ingredient folosit frecvent în bucătărie cu o alternativă mai sănătoasă

©

Autor:

Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus prin înlocuirea unui ingredient folosit frecvent în bucătărie cu o alternativă mai sănătoasă
Înlocuitorii de sare, considerați o alternativă sănătoasă la sarea de masă, comercializată și utilizată pe scară largă, reduc semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.
O recenzie publicată în Heart, jurnalul Societății Cardiovasculare Britanice, arată că sarea dietetică (sau înlocuitorii de sare), datorită conținutului redus de sodiu și crescut de potasiu, poate oferi protecție împotriva evenimentelor cardiovasculare acute,  reducând totodată riscul de deces. Impactul înlocuitorilor de sare asupra rezultatelor clinice ale indivizilor este unul semnificativ pentru majoritatea studiilor disponibile analizate.

Pentru studiu, cercetătorii au utilizat trei baze de date internaționale, cu ajutorul cărora au identificat articolele publicate care analizau impactul înlocuirii sării de bucătărie cu o sare cu conținut scăzut de sodiu. Cercetătorii au inclus în analiza lor toate studiile randomizate în care participanții au primit fie sare, fie un înlocuitor de sare și care au căutat corelații între consumul de sare sau de înlocuitori pentru sare și tensiunea arterială, evenimentele cardiovasculare, mortalitate sau mortalitate cardiovasculară (decese cauzate de o afecțiune cardiovasculară). tensiunea arterială,

Analiza a cuprins 21 de studii, majoritatea (17) fiind studii randomizate individual. Un număr de 11 studii au fost efectuate în regiunea Pacificului de Vest și doar cinci în Europa. Durata studiilor analizate a variat de la 1 la 60 de luni, iar proporția nivelului de clorură de sodiu din înlocuitorii folosiți pentru sare a variat de la 33% până la 75%.

Conform rezultatelor, indivizii care au consumat înlocuitori de sare au avut în general o tensiune arterială mai bună, dar și niveluri mai mici de sodiu în urină. Rezultatele au fost mai evidente în studiile care s-au desfășurat pentru perioade mai lungi de 12 luni. Aproape 25% dintre studiile analizate au raportat efecte pozitive ale reducerii consumului de sodiu asupra mortalității generale. Studiul demonstrează că înlocuitorii de sare pot duce la efecte de lungă durată de reducere a tensiunii arteriale în diverse zone geografice, fără niciun efect advers sever.

sursa: News Medical
foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Data actualizare: 18-08-2022 | creare: 18-08-2022 | Vizite: 226
Bibliografie
Salt substitutes reduce heart attack, stroke, and death risks, https://www.news-medical.net/news/20220815/Salt-substitutes-reduce-heart-attack-stroke-and-death-risks.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
  •