Copilul nu mănâncă - cauze și sfaturi utile

Copilul nu mănâncă - cauze și sfaturi utile

©

Autor:

Copilul nu mănâncă - cauze și sfaturi utile

Este obiÈ™nuit pentru copii să consume doar cantități mici de mâncare sau să refuze să mănânce.

Copilul nu mănâncă - posibile cauze

MulÈ›i copii îÈ™i exprimă independenÈ›a prin mâncare. AÈ™adar, aproape toÈ›i copiii pot fi descriÈ™i drept mofturoÈ™i. Dacă copiilor nu le place mâncarea, nu o vor mânca.

La fel se întâmplă È™i dacă un copil simte presiunea să mănânce sau simte că, în calitate de părinte, eÈ™ti nerăbdător în timpul mesei. Dacă îl urmăreÈ™ti în timp ce mănâncă, îi înlocuieÈ™ti mereu mâncarea de pe farfurie sau încerci să îl hrăneÈ™ti cu linguriÈ›a - acestea sunt toate forme de presiune indirectă.

Cercetările au arătat că un motiv pentru care copilul nu mănâncă este pentru că nu îl implici în cumpărături, pregătirea È™i servirea mesei. (1) Și chiar dacă părinÈ›ii ar trebui să fie, în cele din urmă, responsabili de ceea ce se găteÈ™te, copiii vor simÈ›i că au control asupra meselor lor.

După vârsta de doi ani, procesul de creÈ™tere se stabilizează, ceea ce înseamnă că cei mici nu mai sunt la fel de flămânzi. (2) Trebuie să acorzi atenÈ›ie dietei acestora È™i să te asiguri că au mese regulate.

PermiÈ›ându-le copiilor să se uite la televizor sau să se joace cu jucării la masă este o reÈ›etă pentru distragerea atenÈ›iei. În ambele cazuri, riscul este ca cei mici să-È™i concentreze atenÈ›ia pe alte lucruri È™i să nu acorde atenÈ›ie la ceea ce mănâncă. Astfel, există riscul ca aceÈ™tia să mănânce mai mult decât simt nevoia.

Un alt motiv pentru care copilul nu mănâncă apare atunci când îi oferi porÈ›ii prea mari de mâncare. De asemenea, atunci când copilul tău este bolnav, tinde să mănânce mai puÈ›in. (3) În general, boala este pe termen scurt È™i nu este o îngrijorare, deoarece pofta de mâncare tinde să reapară atunci când cel mic începe să se simtă mai bine.

O altă explicație pentru reducerea apetitului la copii o reprezintă consumul de prea multe gustări, motiv pentru care are un apetit scăzut la mese.

 

Cauze medicale

  • Probleme ale intestinului - cum ar fi constipaÈ›ia sau intestinul iritabil.
  • InfecÈ›ii - cum ar fi gastroenterita (care provoacă vărsături È™i diaree) sau infecÈ›ii ale urinei.
  • Esofagita eozinofilică: Această afecÈ›iune este cauzată de acumularea unui anumit tip de celule ale sistemului imunitar în esofagul copilului (cauzată de alergii / sensibilități alimentare sau reflux de acid). Esofagita eozinofilică poate determina umflarea gâtul, astfel încât este dureros să mănânci.
  • Anorexia nervoasă sau alte tulburări alimentare: DeÈ™i majoritatea oamenilor consideră că aceasta este o problemă care priveÈ™te, mai ales adolescenÈ›ii, anorexia nervoasă a fost identificată la copii de la 6 sau 7 ani.
  • Alergii, intoleranÈ›e sau intoxicaÈ›ii alimentare. În acest caz, copiii pot avea mai multe restricÈ›ii alimentare. (4)


Copilul nu mănâncă - Sfaturi

  • Nu poÈ›i forÈ›a copilul să mănânce. Cu toate acestea, poÈ›i oferi alimente nutritive, poÈ›i stabili obiceiuri alimentare sănătoase È™i un program pentru mesele din cursul zilei.
  • ServeÈ™te cantitatea potrivită. Pentru fiecare an pe care îl are copilul tău, oferă-i o lingură de mâncare. Spre exemplu, dacă are 3 ani, serveÈ™te 3 linguri din fiecare aliment. PorÈ›iile mici îi oferă È™ansa de a cere mai mult.
  • Fii răbdător. Oferă alimente noi, pentru a diversifica dieta. Este posibil să fie necesar să oferi un aliment de 10 până la 15 ori înainte ca cel mic să fie de acord să îl încerce.
  • Lasă-l să te ajute. Implică-l pe cel mic în cumpărături, apoi găseÈ™te un mod prin care acesta poate ajuta la pregătirea mesei. Aceste obiceiuri îl vor încuraja să mănânce mai mult.
  • Fă lucrurile distractive. Taie mâncarea folosind forme de prăjituri È™i serveÈ™te-o într-un mod creativ.
  • Fii un bun exemplu. Dacă copilul tău vede că mănânci o varietate de alimente sănătoase, acesta va fi mai predispus să le încerce.
  • StabileÈ™te o rutină. Copiilor le place când lucrurile au o rutină. StabileÈ™te ore regulate pentru mesele zilei sau hotărăște un loc pentru fiecare la masă.
  • Fă-È›i timp pentru a mânca È™i a petrece timp cu familia. Nu lăsa copilul să se joace cu jucării sau dispozitive electronice la masă. Nu-i lăsa să citească o carte sau să se uite la televizor. Explică-i copilului importanÈ›a meselor în familie.
  • Nu negocia. Este bine să-i încurajaÈ›i pe copii să „încerce o muÈ™cătură”, dar nu negocia. PregăteÈ™te È™i serveÈ™te mese sănătoase È™i lăsaÈ›i-i să decidă ce să mănânce.
  • Copiii ar trebui să înceapă să încerce să folosească furculiÈ›a sau lingura până la 15-18 luni. Încurajează-i să se hrănească singur, dar asigură-te că mănâncă suficient.
  • Nu oferi un desert pe post de recompensă: Ar putea trasmite mesajul că desertul este cel mai bun aliment, care este asociat de copil cu sentimente pozitive, ceea ce ar putea creÈ™te predispoziÈ›ia pentru dulciuri.


Dacă copiii nu vor să mănânce la o masă

MulÈ›i copii trebuie să mănânce des - de È™ase ori pe zi, inclusiv trei mese È™i două sau trei gustări. Èšine cont de acest lucru, pe măsură ce stabileÈ™ti un program. Însă, ia în considerare că planul tău alimentar nu va include numeroasele ocazii în care copii reuÈ™esc să mănânce È™i alte gustări.

 

Dacă copilului nu-i este foame, nu forÈ›a o masă sau o gustare. De asemenea, nu obliga copilul să mănânce anumite alimente sau să-È™i golească farfuria. În acest mod, copilul va asocia masa cu anxietatea È™i frustrarea sau ar putea să nu mai fie sensibil la propriile senzaÈ›ii de foame È™i de saÈ›ietate.

AÈ™adar, le poÈ›i permite să nu mănânce la o masă, deoarece aceÈ™tia răspund la propriile semnale de foame, o abilitate vitală atunci când vine vorba de menÈ›inerea unei greutăți sănătoase.

Evită mâncarea nesănătoasă

Copiii trebuie să mănânce sănătos pentru a obÈ›ine nutrienÈ›ii de care au nevoie organismele lor în creÈ™tere. Bomboanele, chipsurile de cartofi È™i alte alimente cu un conÈ›inut scăzut de nutrienÈ›i nu ar trebui să facă parte din dieta lor. De asemenea, preferinÈ›ele alimentare sunt stabilite la începutul vieÈ›ii, aÈ™a că nu pierde oportunitatea de a inocula copilului preferinÈ›a pentru alimente hrănitoare.

Dacă copilul tău cere bomboane, nu ceda rugăminÈ›ilor lui. În schimb, oferă-i două alternative de gustări sănătoase din care să aleagă.


Data actualizare: 14-10-2019 | creare: 14-10-2019 | Vizite: 3108
Bibliografie
1. When Your Toddler Doesn’t Want to Eat. Url: https://familydoctor.org/when-your-toddler-doesnt-want-to-eat/
2. Toddler not eating? Ideas and tips. Url: https://raisingchildren.net.au/toddlers/nutrition-fitness/common-concerns/toddler-not-eating
3. Toddlers at the Table: Avoiding Power Struggles. Url: https://kidshealth.org/en/parents/toddler-meals.html
4. Abdominal pain. Url: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Abdominal_pain/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce bebeluÈ™ul refuză să mănânce?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum