Creierul nostru ne paralizează în timpul somnului, conform unui studiu

Atunci când adormim, există o alternanță între somnul REM (rapid eye movement) și somnul non-REM. În cadrul etapei de somn REM, ochii se mișcă rapid în diverse direcții, fiind o reacție normală a organismului în timpul apariției viselor. Cu toate acestea, corpurile noastre rămân nemișcate. Paralizia mușchilor corpului în timpul viselor se numește „REM-atonie” și lipsește la persoanele cu tulburare de comportament al somnului REM. În loc să rămână nemișcați, persoanele afectate se pot ridica din pat, pot să meargă, să țipe sau chiar să lovească cu pumnul.
Takeshi Sakurai, profesor la University of Tsubaka, și echipa sa și-au propus să găsească neuronii din creier care, în mod normal, împiedică acest tip de comportament în timpul somnului REM. Lucrând cu șoareci, cercetătorii au identificat un grup specific de neuroni dintr-o zonă a creierului numită medula mediană ventrală, care primește semnale dintr-o altă zonă numită nucleul tegmental sublaterodorsal. „Anatomia neuronilor inhibitori pe care i-am identificat s-a potrivit cu ceea ce știam deja. Aceștia sunt conectați cu alți neuroni care controlează mișcările voluntare, dar nu și cu cei care controlează mușchii ochiului sau ai organelor interne.”, explică profesorul Takeshi Sakurai. Când cercetătorii au blocat acești neuroni, șoarecii au început să se miște în timpul somnului, la fel ca cineva cu tulburare de comportament al somnului REM.
Narcolepsia se caracterizează prin adormirea bruscă în orice moment al zilei, chiar și în mijlocul unei propoziții. Cataplexia este o boală în care oamenii își pierd brusc tonusul muscular și se prăbușesc. Deși nu dorm, mușchii lor acționează ca și cum ar fi în somn REM. Echipa de cercetători a suspectat că neuronii speciali pe care i-au identificat erau legați de aceste două tulburări. Ei și-au testat ipoteza folosind un model de șoarece cu narcolepsie în care atacurile cataplexice ar putea fi declanșate de ciocolată. „Am constatat că inhibarea superficială a căilor medulare a redus numărul de atacuri cataplexice.”
Experimentele au arătat că aceste circuite speciale controlează atonia musculară atât în somnul REM, cât și în cataplexie. „Neuronii pe care i-am identificat în medula ventrală medială ar putea fi o țintă bună pentru terapiile medicamentoase pentru persoanele cu narcolepsie, cataplexie sau tulburări de comportament al somnului REM”, spune profesorul Sakurai. „Studiile viitoare ar trebui să examineze modul în care emoțiile, despre care se știe că declanșează cataplexia, pot afecta acești neuroni.”
sursa: Science Daily
Data actualizare: 27-01-2021 | creare: 27-01-2021 | Vizite: 918
Bibliografie
How the brain paralyzes you while you sleep, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210114085417.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ribozomii, implicați în diferite patologii neurodegenerative, inclusiv în boala Parkinson
- Activitatea fizică poate stimula funcția sinaptică la vârstnici
- Declinul memoriei perceput de sine și de partener poate semnala debutul bolii Alzheimer
- Tratamentul timpuriu cu antiplachetare asociat cu o recuperare mai bună în urma unui AVC
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum