Creierul nostru ne paralizează în timpul somnului, conform unui studiu

©

Autor:

Creierul nostru ne paralizează în timpul somnului, conform unui studiu
Era cunoscut faptul că, în timpul somnului, anumite activități motorii obișnuite sunt inhibate prin căi neuronale specifice. Cu toate acestea, nu se știa exact care structuri din creierul nostru inhibă mișcările nedorite. Descoperirea lor de către o echipă de cercetători din cadrul University of Tsukuba ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru tulburări de somn precum narcolepsia sau cataplexia.
Atunci când adormim, există o alternanță între somnul REM (rapid eye movement) și somnul non-REM. În cadrul etapei de somn REM, ochii se mișcă rapid în diverse direcții, fiind o reacție normală a organismului în timpul apariției viselor. Cu toate acestea, corpurile noastre rămân nemișcate. Paralizia mușchilor corpului în timpul viselor se numește „REM-atonie” și lipsește la persoanele cu tulburare de comportament al somnului REM. În loc să rămână nemișcați, persoanele afectate se pot ridica din pat, pot să meargă, să țipe sau chiar să lovească cu pumnul.

Takeshi Sakurai, profesor la University of Tsubaka, și echipa sa și-au propus să găsească neuronii din creier care, în mod normal, împiedică acest tip de comportament în timpul somnului REM. Lucrând cu șoareci, cercetătorii au identificat un grup specific de neuroni dintr-o zonă a creierului numită medula mediană ventrală, care primește semnale dintr-o altă zonă numită nucleul tegmental sublaterodorsal. „Anatomia neuronilor inhibitori pe care i-am identificat s-a potrivit cu ceea ce știam deja. Aceștia sunt conectați cu alți neuroni care controlează mișcările voluntare, dar nu și cu cei care controlează mușchii ochiului sau ai organelor interne.”, explică profesorul Takeshi Sakurai. Când cercetătorii au blocat acești neuroni, șoarecii au început să se miște în timpul somnului, la fel ca cineva cu tulburare de comportament al somnului REM.

Narcolepsia se caracterizează prin adormirea bruscă în orice moment al zilei, chiar și în mijlocul unei propoziții. Cataplexia este o boală în care oamenii își pierd brusc tonusul muscular și se prăbușesc. Deși nu dorm, mușchii lor acționează ca și cum ar fi în somn REM. Echipa de cercetători a suspectat că neuronii speciali pe care i-au identificat erau legați de aceste două tulburări. Ei și-au testat ipoteza folosind un model de șoarece cu narcolepsie în care atacurile cataplexice ar putea fi declanșate de ciocolată. „Am constatat că inhibarea superficială a căilor medulare a redus numărul de atacuri cataplexice.”

Experimentele au arătat că aceste circuite speciale controlează atonia musculară atât în ​​somnul REM, cât și în cataplexie. „Neuronii pe care i-am identificat în medula ventrală medială ar putea fi o țintă bună pentru terapiile medicamentoase pentru persoanele cu narcolepsie, cataplexie sau tulburări de comportament al somnului REM”, spune profesorul Sakurai. „Studiile viitoare ar trebui să examineze modul în care emoțiile, despre care se știe că declanșează cataplexia, pot afecta acești neuroni.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-01-2021 | creare: 27-01-2021 | Vizite: 711
Bibliografie
How the brain paralyzes you while you sleep, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210114085417.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Calitatea somnului REM influențează procesarea amintirilor emoționale
  • Efectele somnului REM asupra alimentației
  • La ce se gândește creierul în timpul somnului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum