Crioterapia

Data publicării: 09-01-2017

Crioterapia Pentru a fi in ton cu vremea de afara cred ca este oportun sa vorbim despre Crioterapie – Terapia cu rece. Este un termen ce suna usor „science fiction” dar din fericire, este o procedura uzual folosita atat pentru refacere sportiva cat si pentru recuperare medicala in urma unor traumatisme, accidentari sau interventii chirurgicale. Crioterapia reprezinta o metoda de tratament foarte accesibila, ai nevoie doar de o punga cu gheata sau un bulgare de zapada pentru a reduce inflamatia si gradul durerii in cazul unor mici accidentari. Pentru interventii mai specifice si mai complicate, in cazul unor leziuni mai grave este recomandat sa consultati un specialist, unde mediul de aplicare al acestei terapii este controlat si sunt utilizate o serie de aparate medicale, special concepute si respectarea unui protocol personalizat in functie de diagnostic.

Medical, Crioterapia presupune aplicarea la nivelul tegumentelor a unor temperaturi apropiate de 0 g C, scopul fiind scaderea temperaturii pe o regiune bine localizata si in nici un caz o scadere generalizata care ar produce hipotermie. Aplicarea poate fi realizata cu ajutorul aerului rece; gheata; comprese cu gel; imersie partiala, folosita cu precadere de catre sportivi; aparatura medicala ce poate combina si beneficiile ultrasunetelor (Crio-ultrasunet), laser sau compusi chimici precum kelen folosit prin pulverizare pentru leziuni acute, procedura des intalnita in timpul competitiilor sportive (meciuri de fotbal). Se aplica pentru o perioada scurta de timp de pana la 5 minute sau pentru timp indelungat in functie de diagnosticul afectiunilor tratate cat si in functie de obiectivele urmarite si astfel poate ajunge pana la 30 de minute. Pentru a preveni leziuni tegumentare, procedurile sunt oprite in momentul in care pacientul resimte o senzatie de amortire la nivelul pielii si pot duce pana la degeraturi locale sau chiar leziuni ale nervilor. Este foarte important ca aceste proceduri sa fie executate in urma unui consult de specialitate care sa puna un diagnostic si sa stabileasca un protocol de recuperare individualizat in conformitate cu acest diagnostic. Fizioterapeutii Kinetic Sport & Medicine au atat pregatirea necesara cat si o experienta desavarsita incat acest proces de recuperare sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

Efectele Crioterapiei:

  • Scade metabolismul local
  • Vasoconstrictie urmata de vasodilatatie de lunga durata
  • Diminuarea edemului
  • Relaxarea musculaturii
  • Diminuarea durerii si a inflamatiei
  • Reduce riscul sangerarilor postoperatorii
  • Amelioreaza redoarea articulara

Avand in vedere efectele prezentate mai sus, Crioterapia este recomandata in traumatologie si ortopedie pentru a scadea nivelul durerilor in timpul sedintelor de kinetoterapie, este recomandata in afectiunile neurologice ce au ca prim efect spasticitate crescuta si mai este recomandata si in afectiunile reumatologice precum artroze, tendinite, bursite, dureri ale coloanei vertebrale. Traumatologia sportiva reprezinta unul din cele mai importante si frecvente domenii de aplicare a Crioterapiei, cu efecte rapide dar este recomandata ca interventia sa se faca precoce, cu cat se intervine mai tarziu cu atat recuperarea devine mai greoaie. O interventie rapida reduce patologia locala, scade durerea locala, reduce edemul, reduce contracturile post-traumatice ceea ce permite introducerea protocolului de recuperare medicala intr-un stadiu incipient in care kinetoterapeutul poate face mobilizarile mult mai facil si eficace.

Pentru a intelege mai bine eficienta Crioterapiei, este important sa intelegem ce se intampla atunci cand o persoana este supusa unei accidentari, ce se manifesta cu durere si inflamatie. Vasele de sange din jurul tesutului afectat, isi sporesc activitatea pentru a aduce substante nutritive incat sa sporeasca procesul natural de vindecare. Acest flux sanguin crescut poate genera leziuni extinse tesuturilor din jurul celui afectat direct, de aici edem si durere. Spre exemplu, in cele mai frecvente accidentari, entorse sau luxatii, ligamentele se intind sau se rup  iar ca prim efect apare durerea urmata de tumefierea locala, cele doua efecte imediate interfereaza cu procesul de recuperare si de aceea Crioterapie este indicatie de electie pentru a obtine vasoconstrictie locala prevenind tumefierea.

Crioterapia este contraindicata la persoanele cu suferinte precum anemie, cancer, suferinte cutanate provocate de rece, tulburari de sensibilitate la factori termici, nu este recomandata la persoanele ce au probleme cu circulatia sanguina periferica, in special la cei ce sufera de diabet zaharat.
Sursa: Kinetic Sport & Medicine, 09-01-2017, Vizualizari 1971
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.