Criteriile actuale de diagnosticare a sclerozei multiple la adulți, insuficient de sensibile pentru depistarea afecțiunii la copii

©

Autor:

Criteriile actuale de diagnosticare a sclerozei multiple la adulți, insuficient de sensibile pentru depistarea afecțiunii la copii
Criteriile utilizate pentru evaluarea sclerozei multiple la adulți pot să nu fie suficient de precise pentru a identifica boala la copiii suspecți pentru scleroză multiplă (SM) pe baza evaluărilor imagistice, potrivit concluziilor unui studiu recent, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Rutgers.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele a 38 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, care au prezentat demielinizare pe examene RMN, dar care nu prezentau simptome fizice sau neurologice comune pentru scleroza multiplă.

Pentru a determina dacă copiii cu rezultate imagistice anormale ar putea dezvolta simptome ale sclerozei multiple și pentru a înțelege modul în care instrumentele de diagnostic utilizate în prezent pentru adulți se aplică și pentru copii, cercetătorii au examinat rezultatele imagistice ale unui grup de copii care prezentau o deteriorare a tecii de mielină, învelișul protector al fibrelor nervoase din creier. O deteriorare a tecii de mielină, ce cauzează încetinirea sau chiar stoparea impulsurilor nervoase, se asociază cu diferite probleme neurologice.

Desfășurat pe o perioadă de aproape 4 ani, studiul a evidențiat faptul că mai bine de două treimi dintre pacienți au prezentat leziuni noi pe examenele RMN în perioada de revizuire a datelor. Cu toate acestea, majoritatea pacienților nu au dezvoltat SM, deși îndeplineau criteriile aplicate la adulți pentru afecțiune. În consecință, autorii au concluzionat că, cel puțin în prezent, criteriile actuale de diagnosticare a sclerozei multiple la adulți ar putea să nu fie suficient de sensibile pentru a identifica boala la copii, ceea ce poate duce la întârzieri în diagnosticarea și tratamentul SM la copii.

Studiul subliniază nevoia de a dezvolta criterii de diagnosticare a SM specifice pentru copii, care să ia în considerare diferențele în prezentarea simptomelor și în evoluția bolii între copii și adulți. Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune neurologică cronică caracterizată prin distrugerea progresivă a mielinei, care poate să apară atât la adulți, cât și la copii.

sursa: News Medical
foto: Rutgers University News

Data actualizare: 21-03-2023 | creare: 21-03-2023 | Vizite: 557
Bibliografie
Children at risk of multiple sclerosis often go undetected in early stages, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230316124440.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de echilibru ar putea ajuta persoanele cu scleroză multiplă
  • Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
  • De ce pacienții cu scleroză multiplă dezvoltă dizabilități
  •