Cum afectează stilul de viață dezvoltarea depresiei la persoanele cu diabet

©

Autor:

Cum afectează stilul de viață dezvoltarea depresiei la persoanele cu diabet
Un studiu recent publicat în BMC Public Health a explorat impactul modelelor de stil de viață și al dietei asupra depresiei în rândul indivizilor cu diabet, folosind datele din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES) colectate între anii 2009 și 2020. Acesta a inclus 3.009 adulți cu diabet, evaluând comportamentele legate de fumat, consumul de alcool, durata somnului, activitatea fizică și comportamentul sedentar.
Cercetătorii au clasificat aceste comportamente în sănătoase și nesănătoase și au utilizat Indexul Dietetic Inflamator (DII) pentru a măsura potențialul inflamator al dietelor participanților. Simptomele depresive au fost evaluate printr-un chestionar ce măsoară severitatea depresiei.

Rezultatele indică o legătură semnificativă între stilurile de viață nesănătoase și creșterea simptomelor depresive, cu un rol mediat parțial de dieta pro-inflamatorie. In mod particular, cei care nu consumau alcool, dar aveau alte comportamente nesănătoase, prezentau un risc mai mare de depresie comparativ cu cei care consumau alcool.

Studiul subliniază importanța dietelor anti-inflamatorii, bogate în fructe, legume, cereale integrale și acizi grași omega-3, în reducerea riscului de depresie pentru persoanele cu diabet. De asemenea, sugerează nevoia de intervenții multidirecționale care să abordeze simultan comportamentele nesănătoase.

Aceste constatări evidențiază impactul sinergic al comportamentelor de stil de viață asupra sănătății, mai ales în cazul indivizilor cu condiții cronice precum diabetul. Studiul, deși robust prin utilizarea unei baze de date naționale reprezentative, este limitat de natura sa transversală și de dependența de date auto-raportate, care pot introduce un bias de memorie. Cercetările viitoare ar trebui să includă studii longitudinale și trialuri clinice pentru a înțelege mai bine aceste relații și pentru a dezvolta strategii eficiente de intervenție.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-07-2024 | creare: 11-07-2024 | Vizite: 115
Bibliografie
Exploring the link between lifestyle patterns and depression in diabetic individuals, link: https://www.news-medical.net/news/20240709/Exploring-the-link-between-lifestyle-patterns-and-depression-in-diabetic-individuals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia clinică nu determină creșterea nivelului de inflamație la persoanele în vârstă
  • O posibilă legătură bidirecțională între boala inflamatorie intestinală și depresie
  • Impactul dietei cu fructe, avocado, cereale integrale și șalău în controlul inflamației și stresului oxidativ la persoanele obeze
  •