Impactul dietei cu fructe, avocado, cereale integrale și șalău în controlul inflamației și stresului oxidativ la persoanele obeze

©

Autor:

Impactul dietei cu fructe, avocado, cereale integrale și șalău în controlul inflamației și stresului oxidativ la persoanele obeze

Într-un articol publicat în revista Nutrients, cercetătorii au descris eficacitatea unei diete specifică care conține fructe, avocado, cereale integrale și șalău în controlul inflamației și stresului oxidativ la persoanele obeze.


Funcționalitatea deficitară a țesutului adipos la persoanele obeze este asociată cu inducerea unui stadiu inflamator cronic de grad scăzut, care la rândul său este responsabil de dezvoltarea bolilor cronice. Aderența strictă la un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă sănătoasă și activitate fizică zilnică, este cheia pentru gestionarea greutății corporale. Dieta mediteraneană și dieta nordică sunt exemple de diete sănătoase care se știu a reduce inflamația și stresul oxidativ legate de obezitate.


În studiul actual, cercetătorii au evaluat impactul unei diete bazate pe fructe, avocado, cereale integrale și șalău asupra exprimării genelor legate de inflamație și stres oxidativ la persoanele obeze care trăiesc în Columbia.

 

Despre studiu

Un total de 44 de persoane obeze (indicele de masă corporală: > 30 kg/m²) fără boli cronice diagnosticate au fost înrolate în studiu. Din toți participanții, 25 au urmat dieta experimentală, iar 19 au urmat dieta de control pentru opt săptămâni.

Dieta experimentală a fost compusă din alimentele predominante din zona columbiană de cultivare a cafelei, inclusiv fructe, avocado, cereale integrale și șalău.

Dieta de control a fost compusă din alimentele obișnuite consumate de participanți zilnic, inclusiv alimente cu un conținut ridicat de grăsimi saturate, carbohidrați procesați și alimente cu un conținut scăzut de fibre.
La finalul intervenției dietetice, exprimarea genelor legate de inflamație și stres oxidativ (NFKB1, RELA, IKKA, MMP9, TNF, IL1β, IL6 și NFE2L2) a fost măsurată în intervalul 0-4 ore după consumul de masă.

 

Analize și observații

Evaluarea parametrilor clinici ai participanților după opt săptămâni de intervenție dietetică a arătat o reducere semnificativă a greutății corporale și a indicelui de masă corporală (IMC) la persoanele care au urmat dieta experimentală. Niciun astfel de efect nu a fost observat la persoanele care au urmat dieta de control.

Exprimarea genelor legate de inflamație și stres oxidativ

Evaluarea bazată pe reacția de polimerizare în lanț cu transcriptază inversă (RT-PCR) a exprimării genelor postprandiale a arătat că dieta experimentală reduce semnificativ exprimarea a trei gene legate de inflamație, inclusiv factorul nuclear kappa B subunitatea 1 (NFKB1), interleukină 6 (IL6) și IL1β. În ceea ce privește genele legate de stres oxidativ, o reducere semnificativă a exprimării factorului nuclear erythroid-derived 2-like 2 (NFE2L2) a fost observată după intervenția dietetică experimentală de 8 săptămâni. Niciun astfel de efect nu a fost observat după dieta de control.

 

Studiul a comparat nivelurile de exprimare a genelor testate cu diferiți parametri biochimici. S-a observat o corelație pozitivă semnificativă între exprimarea NFKB1 și nivelul de trigliceride din sânge la 4 ore după masă la persoanele care au urmat dieta experimentală. Printre participanții din grupul dietei de control, s-a observat o corelație pozitivă semnificativă între exprimarea IL1β și nivelul de insulină din sânge la 4 ore după masă.

Semnificația studiului

Studiul subliniază importanța unei diete sănătoase în reducerea inflamației și a stresului oxidativ legate de obezitate prin reglarea exprimării genelor. Intervenția dietetică studiată aici este bogată în fructe tipice din regiunea columbiană de cultivare a cafelei, avocado, cereale integrale și șalău.

 

Potrivit declarațiilor cercetătorilor, nutrientii specifici din dietă, incluzând acizii grași sănătoși din avocado și șalău, ar putea avea efecte directe asupra factorilor de transcripție care controlează exprimarea genelor legate de obezitate.

 

Fructele, în special cele cu o culoare roșie sau purpurie, conțin compuși anti-inflamatori și antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Cerealele integrale, precum ovăzul și quinoa, conțin fibre care pot ajuta la menținerea unui nivel sănătos de glucoză din sânge și pot contribui la pierderea în greutate. Peștele, și în special șalăul, este o sursă bună de acizi grași omega-3, care au proprietăți anti-inflamatorii.

 

Concluzii

Studiul sugerează că încorporarea alimentelor bogate în proprietăți anti-inflamatorii și antioxidanți, cum ar fi fructele, avocado, cerealele integrale și șalăul, în dietă poate fi benefic pentru gestionarea obezității.

Studiul sugerează de asemenea că această dietă poate fi cu precădere eficientă în reducerea exprimării genelor legate de inflamație și stres oxidativ la persoanele obeze.

 

Totusi, studiul are si anumite limitări, cum ar fi mărimea eșantionului de 44 de participanți este relativ mic și studiul a fost efectuat doar într-o anumită populație. Este nevoie de mai multe cercetări cu eșantioane mai mari și populații diverse pentru a confirma aceste rezultate și pentru a explora mecanismele subiacente prin care această dietă poate afecta gestionarea obezității.


Data actualizare: 11-01-2023 | creare: 11-01-2023 | Vizite: 253
Bibliografie
Nutrients, Diana María Muñoz-Pérez. (2023): Effect of 8-Week Consumption of a Dietary Pattern Based on Fruit, Avocado, Whole Grains, and Trout on Postprandial Inflammatory and Oxidative Stress Gene Expression in Obese People.
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/2/306
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analgezicele ar putea fi asociate cu un risc mai mare de stop cardiac
  • Atacul migrenos protejează de fapt creierul de stresul oxidativ?
  • O dietă bogată în fibre ar putea avea un efect pozitiv asupra bolilor inflamatorii articulare
  •