Cum ar putea fi prevenite episoadele de hipoglicemie apărute noaptea?

©

Autor:

Cum ar putea fi prevenite episoadele de hipoglicemie apărute noaptea?
Stimularea sistemelor de apărare hormonală ar putea ajuta la apărarea împotriva efectelor severe ale hipoglicemiei la pacienții cu diabet, sugerează o cercetare publicată în jurnalul Frontiers in Endocrinology. Echipa de cercetători crede că a identificat o țintă promițătoare în creier care ar putea fi utilă pentru dezvoltarea de medicamente anti-hipoglicemice.
În toate formele de diabet zaharat, glicemia devine prea mare, deoarece organismul fie este incapabil să producă insulină, fie nu poate produce suficientă, fie insulina pe care o produce nu este eficientă. Din acest motiv, persoanele cu diabet trebuie să își gestioneze singuri nivelul zahărului din sânge, iar aceste niveluri pot deveni de obicei periculos de ridicate (hiperglicemie) sau de scăzute (hipoglicemie). Episoadele de hipoglicemie apar adesea noaptea, perturbând somnul și uneori provocând convulsii. În cazuri severe, hipoglicemia poate provoca inclusiv coma sau chiar decesul unei persoane.

În studiul actual, cercetătorii au efectuat experimente de laborator folosind un compus de testare preclinic (R481), care acționează similar cu metformina, un medicament utilizat pe scară largă pentru diabetul de tip 2. Cu toate acestea, R481 funcționează diferit, deoarece pătrunde în creier și activează o enzimă care joacă un rol în homeostazia energiei celulare, numită AMPK (protein kinaza activată de AMP).

Cercetătorii au descoperit apoi că la șobolanii sănătoși, medicamentul crește apărarea hormonală împotriva hipoglicemiei, prin creșterea eliberării unui hormon (glucagon) din pancreas. Medicamentul a activat o legătură creier-pancreas pentru a se apăra împotriva hipoglicemiei, dar nu a schimbat nivelul de zahăr din sânge a jeun (recoltat pe nemâncate). Autorul principal al studiului, dr. Craig Beall, de la Universitatea din Exeter, a declarat: „Descoperirile sugerează că pornirea indicatorului AMPK pe care l-am identificat ar putea fi utilă pentru prevenirea hipoglicemiei. Pe termen lung, scopul nostru este să creăm o pastilă care ar putea fi înghițită înainte de culcare, pentru a preveni episoadele de hipoglicemie pe timp de noapte”.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-12-2021 | creare: 21-12-2021 | Vizite: 707
Bibliografie
Research finds a new way for the treatment of hypoglycemia, link: https://www.news-medical.net/news/20211217/Research-finds-a-new-way-for-the-treatment-of-hypoglycemia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipoglicemia și coma hipoglicemică
  • Un nou studiu explică de ce episoadele de hipoglicemie agravează retinopatia diabetică
  • Semne de hipoglicemie (cădere a glicemiei)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum