Cum e tratată apa pentru a deveni potabilă?

©

Autor:

Cum e tratată apa pentru a deveni potabilă?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile transmisibile prin apa cauzează anual circa 1,5 milioane de decese. Potrivit aceleași organizații, 58% dintre aceste decese apar ca urmare a lipsei unei surse de apă sigure, curate și igienizate. Simpla clorinare a apei folosită în ultimele etape ale tratării sale previne boli transmise prin apă precum holeră, dizenterie și febră tifoidă. (1, 2)

Tratarea apei pentru a deveni potabilă implică îndepărtarea substanțelor contaminate din apa de izvor sau din pânzele freatice pentru a oferi populației apă suficient de pură pentru a fi consumată fără efecte adverse pe termen scurt sau lung. În procesul de purificare sunt îndepărtate materii solide, bacterii, alge, viruși și fungi. (3, 4)

În general, tratarea apei urmează câteva etape definite ca standard la nivel internațional (etapele acestui proces sunt similare în SUA și în România). Astfel, în stațiile de tratare există următoarele procese de tratare a apei: (5, 6)

  • Sitarea – pentru a reține substanțele solide din apă
  • Presedimentarea – un proces de staționare a apei pentru a reține suspensiile de mari dimensiuni și particulele de nisip
  • Coagularea și flocurarea – aglomerarea suspensiilor nedecantabile în flocoane (aglomerații de particule) ușor sedimentabile
  • Decantarea – reținerea a 95% din volumul suspensiilor din apă prin staționare și apoi coagulare-flocurare
  • Filtrarea – ajută la limpezirea apei și se realizează prin reținerea particulelor fine și a microorganismelor
  • Dezinfecția – distrugerea microorganismelor prin clorurare. În general, este vorba de compuși ai clorului (mai ales hipoclorit de sodiu). Nu se folosește clor pur deoarece este toxic
  • Aerarea – stimularea reacțiilor de oxidare
  • Absorbția – eliminarea gustului și mirosului neplăcut al apei prin folosirea unor substanțe absorbante
  • Precipitarea chimică – eliminarea din apă a unor substanțe dizolvate precum fier sau mangan
  • Reducerea durității apei


În Evul Mediu oamenii fierbeau apa pentru a evita îmbolnăvirea - cum medicina nu era așa avansată, chiar și o simplă răceală putea însemna decesul. Astăzi, procesul de curățare, filtrare și dezinfectare este adus la un standard global, există legi iar majoritatea etapelor procesului de tratare a apei se realizează automat.


Data actualizare: 18-03-2019 | creare: 18-03-2019 | Vizite: 302
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate
  • Metodă nouă de diagnosticare pentru consumul excesiv de lichide
  • Câtă apă să consumi când faci sport
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.