Acizii grași omega-3 din plante ar putea să scadă riscul de apariție al afecțiunilor cardiace

©

Autor:

Acizii grași omega-3 din plante ar putea să scadă riscul de apariție al afecțiunilor cardiace
Cercetătorii de la Universitatea Penn State au descoperit că, prin consumul de acid alfa-linoleic (ALA), riscul de dezvoltare al bolilor cardiovasculare scade cu 10%, iar cel de apariție al afecțiunilor fatale de cauză coronariană este redus cu 20%. ALA este echivalentul vegetarian al acizilor grași găsiți în somon, astfel că descoperirea este importantă pentru persoanele care nu consumă pește.
Profesorul de științe nutriționale Kris-Etherton afirmă că, în ciuda faptului că unele persoane nu consumă pește sau fructe de mare, este important ca acestea să își procure din alte alimente acizii grași omega-3, deoarece previn afecțiunile cardiovasculare. Surse de astfel de acizi grași sunt nucile și semințele de in, iar beneficiul adus de acestea sănătății este potențat prin incorporarea lor în diete pe bază de fructe, legume și cereale. Totodată, o sursă de ALA mai este și gătitul cu ulei de rapiță sau soia.

Jennifer Flemming, colegă de-a profesorului Etherton, afirmă că studiul nu se adresează numai persoanelor ce nu consumă pește. Aceasta menționează că efectul benefic al acidului alfa-linoleic poate fi cumulat cu cel al acizilor grași întâlniți în somon, deoarece acesta interacționează sinergic cu alți acizi grași omega-3.

Studiul a fost realizat deoarece, anterior, au fost studiate numai efectele benefice ale acizilor omega-3 de sursă animală, iar alternativele pentru persoanele ce nu consumă pește sau fructe de mare nu au fost analizate. Acesta a constat în evaluarea unor studii ale căror participanți au consumat diverse alimente pentru a determina în ce cantități se găsește ALA în produse și cât consumă în fiecare zi. De asemenea, au fost analizate și studii prin care s-au determinat nivelele sanguine de ALA ale voluntarilor.

Efectele benefice pe care aceștia le-au determinat au fost de reducere a riscului de dezvoltare a plăcilor aterogene, mai exact scăderea nivelelor de colesterol total, LDL-colesterol și trigliceride. Totodată, s-a remarcat și o scădere a nivelului tensiunii arteriale și a inflamației.

Specialiștii recomandă un consum de ALA echivalent cu 0,6-1% din necesarul caloric zilnic total, ceea ce înseamnă aproximativ 1,1 grame pentru femei și 1,6 grame pentru bărbați. Aceste valori sunt echivalente cu 15 grame de nuci sau cu o linguriță de ulei de in.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-03-2022 | creare: 28-03-2022 | Vizite: 279
Bibliografie
Plant-based omega-3s may boost heart health, reduce risk of heart disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220322150838.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Omega 3 îmbunătățește funcția cardiacă după infarct
  • Beneficiile acizilor grași Omega-3 și -6 asupra abilităților de citire la copii
  • Stresul anihilează efectele benefice ale grăsimilor sănătoase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum