Cum ne îmbunătățește umorul viețile?

©

Autor:

Cum ne îmbunătățește umorul viețile?
Este râsul cel mai bun medicament? Umorul și „viața împlinită” par să meargă mână în mână. Oamenii amuzanți par să aibă mai mult succes pe toate planurile, umorul este descris ca o cheie a performanței eficiente sau o resursă extraordinară pentru depășirea problemelor, consolidarea relațiilor  și susținerea sănătății fizice și emoționale, conform unei cercetări recente.
Studiul recent, ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of Consumer Research, a vrut să evidențieze cum și când umorul îi ajută pe oameni să își atingă obiectivele.

Cercetarea împarte obiectivele oamenilor în trei mari categorii:
  • obiectivele hedonice (maximizarea plăcerii și minimizarea durerii);
  • obiectivele practice (optimizarea bunăstării pe termen lung);
  • obiectivele sociale (relațiile cu cei din jur).

Cercetătorii au integrat și perspective din psihologie, management, lingvistică, antropologie, medicină și neuroștiințe pentru a propune un cadru care să rezume cunoștințele științifice actuale despre umor.

Autorii susțin că simțul umorului (râsete și amuzament) îi ajută pe oameni să se simtă mai bine atât în experiențele pozitive, cum ar fi vizionarea unui film sau mesele la un restaurant, dar și în experiențe mai puțin plăcute, cum ar fi mersul la dentist sau așteptarea la o coadă.

Râsul tinde să ne facă mai creativi, dar și mai lipsiți de griji. În mod similar, vizionarea unui film amuzant poate ajuta pe cineva să se recupereze din afecțiuni emoționale, cum ar fi depresia sau o tulburare de anxietate, dar nu sunt dovezi pentru efectele similare în cazul unor alte afecțiuni, cum ar fi respiratorii sau cancer.

În mod similar, încercarea de a-i face pe alții să râdă uneori îi ajută pe oameni să-și atingă obiectivele, dar nu mereu. De exemplu, o glumă poate capta atenția celor din jur, dar poate reduce din importanța unui mesaj.

O concluzie notabilă din această lucrare este că efectele umorului depind de tipul de glumă spusă, precum și de modul în care este percepută de audiență, și mai ales ca glumele să nu fie ofensatoare.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 13-04-2018 | creare: 13-04-2018 | Vizite: 1414
Bibliografie
Can laughter make our lives better? Researchers say yes, link: https://medicalxpress.com/news/2018-04-laughter.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii fericirii
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum