Cum oprești sughițul?

©

Autor:

Cum oprești sughițul?

Sughițul, considerat un simptom cu o perioadă scurtă de manifestare, apare din cauza unor contracții involuntare ale diafragmei, mușchiul situat între stomac și plămâni, cu rol exponențial în respirație. Atunci când diafragma este iritată, iar funcționarea sa improprie, aerul inhalat poate lovi corzile vocale, acestea urmând să se închidă brusc, dând astfel naștere sughițului.

În ceea ce privește cauzele sughițului, există multiple ipoteze, cele mai multe dintre acestea fiind în strânsă legătură cu digestia. Consumul de băuturi carbogazoase sau de alcool, înghițirea de aer în timpul mestecării gumelor de mestecat, cât și consumul în cantități mari de alimente pot determina apariția sughițului. (1) (2)

De cele mai multe ori, sughițul dispare de la sine, în lipsa unui tratament. Atunci când sughițul persistă pentru o perioadă mai lungă de timp, poate fi vorba de o degradare a nervilor cranieni, de o afecțiune metabolică sau de o tulburare a sistemului nervos central. În astfel de situații, principalul obiectiv devine acela de tratare al condiției medicale care cauzează sughițului, așadar nu a simptomului în sine. În eventualitatea existenței unor simptome suplimentare sau în cazul în care sughițul nu dispare după câteva ore, este necesară prezența la medic. (1) (2)

Deoarece sughițul reprezintă un simptom deranjant și care poate interfera cu activitățile zilnice, acesta trebuie oprit cât mai rapid cu putință. Există multiple metode de stopare a sughițului, însă majoritatea acestor proceduri nu sunt confirmate de studii. În plus, specialiștii din domeniu medical consideră că nu există o bază științifică care să aprobe un anumit remediu, cu excepția celor medicamentoase sau chirurgicale. (3) (4) (5) (6)

Tratamentul medicamentos: este recomandat atunci când sughițul se manifestă pe termen lung (se administrează pacienților la care sughițul nu a dispărut după 48 de ore) cât și celor care au probleme în îndeplinirea activităților zilnice, din cauza sughițului. Cele mai utilizate medicamente împotriva sughițului sunt clorpromazina, metoclopramid și baclofen. Atunci când medicamentele nu sunt eficiente, medicul poate recomanda efectuarea unei proceduri de blocare a nervul frenic, prin injectarea unui anestezic. Procedura chirurgicală, recomandată atunci când tratamentele minim invazive dau greș, este realizată cu același scop, acela de a stopa temporar sau permanent activitatea nervului frenic în gât. (3) (4)

Cum oprești sughițul acasă? Care sunt remediile care pot fi efectuate fără consultarea medicului?

Ține-ți respirația: considerată una dintre cele mai studiate tehnici de respirație împotriva sughițului, constă în inhalarea unei guri mari de aer și mai apoi în amânarea cu 10-20 de secunde a expirației. În acest mod, în urma acumulării în organism a dioxidului de carbon, diafragma se va relaxa, existând posibilitatea dispariției spasmelor care au cauzat sughițul. Măsurarea respirațiilor (în vederea scăderii frecvenței expirațiilor), respirația într-o pungă de hârtie, aducerea genunchilor la piept pentru două minute sau înclinarea corpului pentru comprimarea pieptului (pentru a pune astfel presiune asupra diafragmei) sunt alte remedii care ar putea opri sughițul. La fel ca în cazul majorității remediilor aplicate acasă împotriva sughițului, există multe voci care contestă eficacitatea practicilor care folosesc respirația cu scopul opririi sughițului. (6) (7)

Consumul unui pahar de apă cu gheață, al unei lingurițe de miere sau al unei lămâi, utilizarea sărurilor mirositoare, aplicarea unei lingurițe de zahăr pe zona din spate a limbii sunt alte tehnici utilizate pentru stimularea nervului vag. Consumul din partea opusă a sticlei sau a paharului cât și consumul încet al unui pahar cu apă calduță sunt metode menționate încă din secolul al XVIII-lea. (6)

Aplicarea de presiune asupra zonelor sensibile: relaxarea diafragmei, cât și stimularea nervului vag sau a nervilor frenici se poate realiza și prin aplicarea de presiune în punctele sensibile, cum ar fi limba, nasul sau chiar diafragma. Tragerea limbii în față, fără a forța însă frenul, stimulează nervii și mușchii de la nivelul gâtului. De asemenea, strângerea nasului în timp ce este ingerată apă sau masarea arterei carotide timp de 5-10 secunde au același rezultat. (6)

Atingerea orgasmului: deși este una dintre cele mai surprinzătoare metode de tratament împotriva sughițului, un studiu efectuat la începutul anului 2000 confirmă faptul că sughițul cronic poate fi combătut în urma atingerea orgasmului. Studiul de caz a implicat un bărbat în vârstă de 40 de ani care se confrunta cu acest simptom de patru zile și care s-a vindecat după ce a avut orgasm. (8)

Masajul rectal: un alt studiu adus în atenția specialiștilor este cel realizat de către Departamentul de Medicină Internațională de la Centrul Medical Bnai Zion din Haifa, Israel. Medicii centrului medical au reușit să oprească sughițurile persistente ale unui bărbat în vârstă de 60 de ani prin masaj rectal digital, această procedură fiind recomandată înaintea altor tratamente cu agenți farmacologici. (9)

Data actualizare: 18-03-2019 | creare: 18-03-2019 | Vizite: 3104
Bibliografie
(1) Why Do I Hiccup? link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/why-do-i-hiccup
(2) Hiccups, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiccups/symptoms-causes/syc-20352613
(3) Hiccups, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiccups/diagnosis-treatment/drc-20352618
(4) What Are Intractable Hiccups? link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/intractable-hiccups
(5) Hiccups, link: https://www.nhs.uk/conditions/hiccups
(6) How to Get Rid of Hiccups, link: https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-hiccups
(7) How to Stop Hiccups, link: https://www.medicinenet.com/how_to_stop_hiccups/ask.htm
(8) Case report: sexual intercourse as potential treatment for intractable hiccups, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2144777/?page=2
(9) Termination of intractable hiccups with digital rectal massage ,lnik: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2299306
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum