Cum poate fi folosită muzica pentru identificarea deteriorării cognitive la bătrânețe?

©

Autor:

Cum poate fi folosită muzica pentru identificarea deteriorării cognitive la bătrânețe?
Cercetătorii israelieni au dezvoltat o metodă nouă de detectare a declinului cognitiv la bătrânețe, care utilizează testele muzicale și un instrument portabil pentru măsurarea activității creierului. Metoda permite detectarea precoce a declinului cognitiv și poate fi implementată de către personalul din clinici, fără a necesita o pregătire anterioară specială.
Metoda dezvoltată de cercetători combină un dispozitiv portabil pentru măsurarea și analiza electroencefalografiei (EEG) și un test muzical care durează în medie între 12 și 15 minute. În timpul testului muzical, subiectul este conectat la aparatul EEG portabil și efectuează o serie de sarcini muzicale-cognitive, conform instrucțiunilor sonore primite prin căști. De exemplu, subiecților li se poate solicita să apese pe un anumit buton în momentul în care aud un anumit instrument, precum pianul.

Studiul, condus de cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, a inclus o serie de experimente la care au participat 50 de persoane internate la instituții de reabilitare geriatrică care au obținut scoruri între 18 și 30 de puncte (punctajul maximal) la testul de rutină efectuat pentru evaluarea stării cognitive anterior internării în spital.

Participanții la studiu au îndeplinit sarcinile muzical-cognitive administrate automat, în timp ce aparatul EEG a înregistrat activitatea electrică, rezultatele fiind analizate cu ajutorul tehnologiei de învățare automată. Inteligența artificială le-a permis cercetătorilor să identifice indici matematici pe care ulterior i-au corelat cu scorurile testelor mentale. „Metoda permite detectarea declinului cognitiv în stadiile incipiente, prin mijloace simple și accesibile, cu ajutorul unui test care va putea fi efectuat în orice clinică.”, concluzionează autorii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-08-2022 | creare: 22-08-2022 | Vizite: 243
Bibliografie
Musical tests can detect mental deterioration in old age, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220817104010.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Muzica îmbunătățește abilitățile lingvistice ale bebelușului
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Creierul copiilor se dezvoltă mai repede datorită antrenamentului muzical
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum