Cum pot ajuta un depresiv?
Autor: Costin Oana

Ce puteți face pentru a ajuta pe cineva apropiat care se confruntă cu depresia?
- Informați-vă despre simptomele depresiei, pentru a le putea recunoaște. Este important totodată să conștientizați că depresia nu este o stare de tristețe trecătoare, ci este o tulburare complexă, care afectează persoana pe multiple planuri ale vieții. O prezentare a manifestărilor depresiei găsiți în acest articol.
- Vorbiți cu persoana și spuneți-i că ați observat schimbări în comportamentul ei și că sunteți îngrijorat(ă) pentru ea.
- Încurajați persoana să apeleze la tratament specializat, pentru că depresia nu trece de la sine. Ajutați-o să caute un medic psihiatru sau un psihoterapeut căruia să se adreseze, însoțiți-o la prima consultație și susțineți-o pe durata tratamentului (ajutați-o să se programeze, să se informeze despre depresie, să își urmeze tratamentul medicamentos dacă i se prescrie unul).
- Uneori poate fi dificil să o convingeți să apeleze la un specialist în sănătatea mintală, de aceea puteți încerca pentru început să o rugați să meargă la început la medicul de familie, care mai departe poate recomanda un consult de specialitate (recomandarea medicului de familie poate avea mai multe șanse să fie luată în considerare).
- Unele mesaje de încurajare, deși bine intenționate, pot da persoanei impresia că suferința ei este minimalizată: „Toți trecem prin asta”, „E totul în capul tău”, „Încearcă să vezi partea plină a paharului” etc. Vorbiți-i, în schimb, despre dorința de a-i fi alături și de a o ajuta cu ceea ce are nevoie.
- Încercați mai mult să ascultați persoana, să o încurajați să vorbească despre ceea ce simte și prin ce trece și să evitați să o judecați.
- Încurajați persoana să revină treptat la activitățile care înainte îi făceau plăcere (vizionați împreună un film preferat sau un gen de film care îi place, mergeți împreună la un restaurant preferat etc). Activitatea fizică este foarte importantă, iar o modalitate la îndemână de a o determina să facă mișcare poate fi să faceți plimbări împreună.
- O alimentație sănătoasă și un somn adecvat sunt elemente ale stilului de viață care susțin vindecarea depresiei, de aceea încurajați-o să facă modificări treptate și în acest sens.
- Discutați cu membrii familiei și sugerați-le să fie și ei empatici și încurajatori cu cel care se confruntă cu depresia.
- Mențineți contactul cât mai des cu persoana depresivă (prin mesaje, vorbit la telefon, vizte, ieșiri etc).
- Grupurile de suport pentru aparținătorii persoanelor cu depresie, organizate în orașul dvs sau în mediul online, vă pot ajuta să comunicați cu cei care trec sau au trecut prin experiențe similare.
Nu în ultimul rând, este important să fiți calmi și răbdători, păstrându-vă totodată realismul. Încercați să aveți grijă de propria persoană, evitând să încercați să rezolvați singuri problemele persoanei dragi cu depresie.
(2)Supporting someone with depression or anxiety, link: https://www.beyondblue.org.au/supporting-someone/supporting-someone-with-depression-or-anxiety
(3)How to help someone with depression, link: http://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/pages/signs-someone-is-depressed.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sinucidere, auto-vatamare, depresie
- Mi-am pierdut speranta...
- Bunica mea a fost internata ca nu ii scadea tensiunea sub 18...
- Un caz complex: depresia, anxietate extrema, senzatie de neliniste, teama inexplicabila
- Nu pot sa adorm de aproape 5 ani...oare este depresie?
- Spuneti-mi cum trebuie sa procedez sa trec peste starea de tristete si de neincredere?
- Este sau nu indicat metronidazolul daca am avut depresie?
- Depresie accentuata
- Cum as putea iesi din starea de depresie?
- Cat de mica e diferenta de la tulburare anxioasa la depresie?