Cum să înveți mai eficient?

©

Autor:

Cum să înveți mai eficient?
Un studiu experimental condus de profesorul Keisuke Fukuda de la Departamentul de Psihologie al Universității din Toronto sugerează că pentru o învățare mai eficientă, ar fi recomandată concentrarea pe o cantitate mai mare de informații în perioade mai scurte de timp (în termeni de milisecunde). Se pare că această abordare ar ajuta mai mult în reținerea informațiilor.

Punctul de plecare al teoriei lui Fukuda a fost modul în care a învățat engleza în liceu: s-a antrenat citind sute de cuvinte în engleză pentru perioade scurte de timp (o secundă sau chiar mai puțin), ceea ce l-a ajutat să învețe într-un timp scurt.

Interesul lui pentru memorie și mecanismele ei a crescut și de aceea a realizat acest program de cercetare, constând în două părți.

Într-o primă etapă, participanților li se arătau timp de 100 de milisecunde câte o imagine și după fiecare erau rugați să se gândească la ea timp de 500 milisecunde. Apoi li se arătau aceleași imagini individual timp de 100 milisecunde, dar de data aceasta se gândeau la fiecare timp de 3 minute. Comparând cele două situații, s-a observat că cea în care participanții au studiat imaginile pentru o perioadă mai scurtă de timp a dus la o învățarea mai bună a acestora.

A doua etapă a cercetării este în desfășurare, iar autorii și-au propus să investigheze în ce măsură pot să influențeze mintea astfel încât să o determine să memoreze mai bine informația. În aces sens, ei folosesc electroencefalograma. Participanților li se așează pe scalp „căști” din material textil pe care sunt aplicați electrozi ce monitorizează activitatea cerebrală în timp ce ei realizează diverse sarcini de testare a memoriei. De exemplu, li se arată mai multe imagini ale unor obiecte, fiind rugați să rețină cât mai multe detalii. În acest timp, cercetătorii pot vedea ce se întâmplă la nivel cerebral și ce anume influențează pozitiv memorarea.

Totodată, Fukuda dorește să afle în ce măsură influențarea memoriei ar putea avea efecte secundare.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 14-02-2017 | creare: 14-02-2017 | Vizite: 901
Bibliografie
Research suggests shorter study periods lead to better recall, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-shorter-periods-recall.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum