Cum te protejezi de coronavirus când mergi să cumperi mâncare?

©

Autor:

Cum te protejezi de coronavirus când mergi să cumperi mâncare?

În ultimele săptămâni mersul la supermarket s-a complicat brusc. Cât de sigur este să îți faci cumpărăturile? Cum te poți proteja? Acestea sunt câteva întrebări la care ne gândim de fiecare dată când ieșim din casă pentru a ne face cumpărăturile de bază.
Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a face cumpărături în siguranță:

  • Păstrează distanța de doi metri față de alți cumpărători sau angajații magazinului - ai răbdare și ia-ți lucrurile de care ai nevoie. Supermarketurile au stocuri suficiente iar rafturile goale pe care probabil că le-ai văzut la televizor vin din frica noastră de a rămâne fără provizii și nu din lipsa unei aprovizionări adecvate din partea magazinelor. Chiar dacă îți scanezi singur produsele tot vei veni în contact cu anumite suprafețe motiv pentru care este bine să te speli pe mâini când ajungi acasă sau după ce ai ieșit din magazin (dacă ai un gel antibacterian la îndemână). Unele magazine oferă geluri antibacteriene și curăță coșurile de cumpărături însă dacă îți faci griji pentru acest aspect poți șterge mânerele coșului înainte de folosire.


  • Fă cumpărături singur/ă - există și excepții (de exemplu, părinții singuri care au copii mici) însă pe cât posibil fă singur cumpărăturile. Astfel numărul persoanelor din magazin va fi redus iar distanțarea va fi mai ușor de pus în aplicare. De asemenea, reduci riscul de expunere.


  • Cumpără doar alimente esențiale - izolarea la domiciliu, știrile precum și preocuparea pentru sănătatea celor dragi ne face să dorim să ne aprovizionăm generos. Cu toate acestea, cumpărăturile masive pe fond de panică duc la un stoc (provizoriu) mai mic pentru alți cumpărători. Mai mult, au apărut deja cazuri în care oamenii au făcut prea multe provizii de mâncare perisabilă care a trebuit aruncată. Dacă vom cumpără doar ce avem nevoie va fi suficient pentru fiecare.


  • Respectă orele de cumpărături pentru persoanele vulnerabile - în România s-a implementat un program de cumpărături pentru vârstnici (11-13 și 20-21). Pentru a proteja această categorie vulnerabilă este bine să evităm cumpărăturile în aceste intervale.


  • Dacă te afli în categoria persoanelor vulnerabile, apelează la serviciile de livrare de cumpărături - unele supermarketuri oferă acest serviciu iar persoanele pentru care vârsta sau existența unei boli reprezintă un factor de risc în fața infecții pot apela cu încredere. Dacă te decizi să apelezi la un astfel de serviciu, la ridicarea produselor roagă curierul să îl așeze jos, în fața ușii pentru a minimiza contactul fizic.


  • Dacă ai cum, încearcă să îți faci cumpărăturile într-un magazin cu limită de clienți pentru a minimiza și mai mult riscul de infecție. Este vitală și păstrarea distanței.


  • Plătește pe cât posibil cu cardul sau online pentru a evita contactul fizic.


  • Spală-te pe mâini cu apă și săpun sau cu o loțiune antibacteriană pe bază de alcool înainte și după cumpărături.


Cum ai grijă de alimente după cumpărare?

Pentru a evita infectarea de pe suprafețele alimentelor poți lua câteva măsuri care se aplică de ani buni în țările în care lipsește apa potabilă: (4)

  • Expune legumele și carnea la temperaturi ridicate
  • Curăță de coajă legumele și fructele
  • Gătește alimentele la tigaie, oală, cuptor, aburi sau grătar
  • Spală fructele și legumele proaspete după ce ai venit de la magazin și înainte de consum sau de a fi gătite


Menținerea sănătății în aceste vremuri nu este imposibilă. Urmează sfaturile de mai sus, spală-te des pe mâini și păstrează distanța la magazin.


Data actualizare: 31-03-2020 | creare: 31-03-2020 | Vizite: 5126
Bibliografie
1. Coronavirus: How can I shop or get deliveries and takeaways safely?, https://www.bbc.com/news/science-environment-52040138
2. 2 experts share advice for safely shopping for groceries during the coronavirus pandemic, https://www.businessinsider.com/coronavirus-experts-grocery-shop-safely-during-pandemic-2020-3
3. The rules of safe shopping under coronavirus: five tips for social distancing, https://www.theguardian.com/world/2020/mar/28/coronavirus-shopping-five-tips-for-social-distancing-at-supermarket-rules-lockdown-shop-safely
4. Is it safe to eat fresh produce? Yes (with caveats), https://www.foodpolitics.com/2020/03/is-it-safe-to-eat-fresh-produce-yes-with-caveats/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •