Consumul de vitamina C poate preveni infectarea cu coronavirus?

©

Autor:

Consumul de vitamina C poate preveni infectarea cu coronavirus?
Vitamina C întărește sistemul imunitar și crește capacitatea organismului uman de a lupta cu afecțiunile virale ușoare, însă nu previne infectarea cu coronavirus și nici nu reprezintă un tratament pentru infecția cu coronavirus SARS-CoV-2, conform evidențelor actuale.
Mitul conform căruia consumul de vitamina C previne răcelile comune sau alte boli virale continuă să atragă interesul populației, în ciuda faptului că la momentul actual nu există suficiente dovezi care să confirme această ipoteză. Deși nu există studii care să confirme eficiența vitaminei C împotriva noului tip de coronavirus, specialiștii recomandă consumul de fructe și legume cu conținut crescut de vitamina C, ca metodă de profilaxie pentru prevenirea răspândirii bolii.

Revizuiri efectuate asupra studiilor arată că suplimentele de vitamina C administrate în timpul răcelii comune reduc durata bolii cu opt procente la adulți, ceea ce se poate traduce printr-o reducere a perioadei de îmbolnăvire cu aproximativ o zi. În cadrul studiilor, participanții au suplimentat conținutul de vitamina C consumat, însă fără a depăși doza zilnică de 200 miligrame. Studiile arată, de asemenea, că suplimentele pe bază de vitamina C nu pot împiedica răceala comună în populația generală.

În ciuda beneficiilor promovate de vitamina C, specialiștii atrag atenția populației cu privire la efectele dăunătoare ce pot să apară în urma consumului exagerat al suplimentelor alimentare. Excesul de vitamina C poate determina apariția crampelor abdominale, durerilor de cap, diareei sau vărsăturilor. Cantitatea zilnică de vitamina C necesară organismului poate fi obținută prin consumul de legume și fructe, suplimentele alimentare fiind necesare doar pentru persoanele cu deficit de vitamina C. „Rețineți că nicio dovadă nu sugerează că alte așa-numite suplimente de stimulare a imunității - cum ar fi zincul, ceaiul verde sau echinacea ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2.”, a declarat pentru New York Times Parenting, Mark Mulligan, director al diviziei pentru bolile infecțioase și centrul de vaccinuri din NYU Langone Medical Center.

Un studiu demarat în luna februarie a acestui an își propune să analizeze dacă există ameliorări ale simptomatologiei sau îmbunătățiri ale rezultatelor pentru pacienții cu COVID-19, după administrarea într-o doză mare de vitamina C. Cercetătorii de la Spitalul Zhongnan din cadrul Universității Wuhan testează efectele administrării zilnice pe cale intravenoasă a 12 grame de vitamina C, o cantitate de aproape cincisprezece ori mai mare decât cea recomandată zilnic unui adult. Este de așteptat ca rezultatele oficiale ale studiului să fie publicate în luna septembrie.

Data actualizare: 16-03-2020 | creare: 16-03-2020 | Vizite: 176
Bibliografie
Why vitamin C won't 'boost' your immune system against the coronavirus, link: https://www.livescience.com/coronavirus-vitamin-c-myth.html
Can Vitamin C Prevent and Treat Coronavirus? link: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=228745
Is it possible to take too much vitamin C? link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Iată care este singurul supliment ce ar putea preveni răceala
  • Care este singurul supliment de care ai nevoie pentru răceală?
  • Coronavirusurile umane
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.